LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Sa të rrezikshme janë bojërat e flokëve për shëndetin tonë?

30 Janar 2024, 10:28, Trending CNA

Sa të rrezikshme janë bojërat e flokëve për

Lyerja e flokëve është një praktikë e njohur kozmetike që ekziston prej shekujsh dhe na lejon të shprehemi përmes ngjyrave dhe stileve të ndryshme. Edhe pse kjo është një praktikë e zakonshme dhe e përhapur, ka pasur shqetësime serioze në lidhje me rreziqet e mundshme shëndetësore që lidhen me lyerjen e flokëve.

Shumë studime kanë hetuar lidhjen midis përdorimit të bojës së flokëve dhe rrezikut të kancerit ose vdekjes së lidhur me kancerin. Në veçanti, shumica e hulumtimeve mbi bojërat e flokëve është fokusuar në lidhjen e tyre të mundshme me kancerin e fshikëzës, veçanërisht në mesin e parukierëve që janë të ekspozuar në mënyrë profesionale ndaj ngjyrave të përhershme të bëra para viteve 1980, tha Dr. David J. Goldberg, studiues dhe dermatolog, në "New York Times". Megjithatë, gjetjet mbeten kontradiktore.

Dekada kërkimesh, rezultate kontradiktore

Ngjyrat e flokëve vijnë në tri lloje: oksiduese (të përhershme), të drejtpërdrejta (gjysmë të përhershme ose të përkohshme) dhe ngjyra natyrale. Shumica e bojërave të flokëve të përdorura në SHBA dhe Evropë, si në shtëpi ashtu edhe në salon, janë të përhershme. Ata u nënshtrohen reaksioneve kimike për të krijuar pigmente që depozitohen në boshtin e flokëve dhe mund të përbëjnë rrezikun më të madh të kancerit.

Ndërsa disa studime kanë sugjeruar një lidhje, provat nuk janë përfundimtare dhe nuk vendosin një lidhje të qartë shkakësore. Agjencitë rregullatore si FDA kanë shqyrtuar të dhënat e disponueshme dhe kanë arritur në përfundimin se rreziku i kancerit nga ngjyrosja e flokëve është minimal. Megjithatë, mund të ndodhin reaksione alergjike ndaj bojës së flokëve, me simptoma që variojnë nga acarimi i lehtë i lëkurës deri tek reaksionet më të rënda.

Megjithatë, incidenca e reaksioneve të tilla është relativisht e ulët. Shumë prodhues tani ofrojnë alternativa pa amoniak dhe hipoalergjike për të minimizuar rrezikun e reaksioneve negative të lëkurës. Ekspozimi profesional ndaj kimikateve të ngjyrosjes së flokëve në sallone ka ngritur gjithashtu shqetësime për çështjet e frymëmarrjes.

Njerëzit që rregullisht punojnë me bojëra flokësh mund të jenë në rrezik pak më të lartë, por konsumatorët që përdorin këto produkte në shtëpi nuk kanë gjasa të përjetojnë probleme të rëndësishme shëndetësore të frymëmarrjes.

Bojërat e flokëve përmbajnë një përzierje kimikatesh të dizajnuara për të depërtuar dhe ndryshuar ngjyrën e flokëve. Përbërësit kryesorë përfshijnë amoniak, peroksid hidrogjeni dhe ngjyra të ndryshme sintetike, të cilat të gjitha kanë ngritur disa shqetësime për efektet e tyre të mundshme shëndetësore.

Më konkretisht, amoniaku përdoret zakonisht në bojërat e flokëve për të hapur sipërfaqen e flokëve, duke lejuar që ngjyra të depërtojë. Edhe pse vetë amoniaku mund të shkaktojë acarim, formulimet moderne shpesh përfshijnë alternativa më pak irrituese si MEA (monoetanolamina). Prandaj, peroksidi i hidrogjenit është një përbërës kyç në zbardhjen e flokëve dhe lehtësimin e ndryshimit të ngjyrës. Mund të çojë potencialisht në dëmtim të flokëve, por përqendrimi i përdorur në bojën e flokëve përgjithësisht konsiderohet i sigurt kur përdoret sipas udhëzimeve./ CNA

Lajmet e fundit nga