LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The incinerators / Fieri and Elbasan were burned, now it is Tirana's turn

2023-08-27 19:11:00, Editorial CNA

The incinerators / Fieri and Elbasan were burned, now it is Tirana's turn

The incinerator affair is the biggest in 30 years. The most corrupt scandal of the Albanian democracy that captures frightening numbers of signed contracts, which start at several tens of thousands of euros and end with billions.

Incinerators that don't work and incinerators that don't exist, but also burning garbage. Garbage that really burns is lit. But for those who look at it simply as flames, it is money that burns. Those wastes are the citizens' taxes that are wasted.

It started a year ago in Fier, you can see it in these photos.

The incinerators / Fieri and Elbasan were burned, now it is Tirana's turn The incinerators / Fieri and Elbasan were burned, now it is Tirana's turn The incinerators / Fieri and Elbasan were burned, now it is Tirana's turn

The waste was set on fire in the Mbrostar area of ??Fier, which should actually go to the Fier incinerator. The area cannot be called rehabilitated or the solution to the waste problem if those that are not incinerated, i.e. not burned, or taken to where they should be treated.

Our government and the Municipality of Fier as quite "smart" and "ladies" found the solution when they signed the contract for the incinerator of Fier, they did not specify the exact location, as there were problems initially. There was a cost to change the area where it would be built and also the waste that had been built up for years got a solution. After they were not included as problematic in the combustion at the Fieri incinerator because it was being built, they were set on fire. At the height of the tourist season, smoke covered the city of Fier.

The same situation was repeated in Vlora. The existing landfill of Vlora burned in July this year, the smoke covered the city. While the German bank KFV had paid, it had given a loan of several million euros, which Klodian Zoto had won again, to build a landfill in Vlora. And the remains were to be taken there, but again they were set on fire.

The incinerators / Fieri and Elbasan were burned, now it is Tirana's turn

Elbasan is the third case that happened yesterday. But there is an incinerator in Elbasan, which, according to our honorable prime minister, is under repair. Why should an incinerator, which was put into operation a year or two ago, have to be overhauled? Only our prime minister can explain this to us. The Elbasan incinerator is an investment with a 7-year contract started in 2014 that was supposed to be completed at the end of 2021.

The incinerators / Fieri and Elbasan were burned, now it is Tirana's turn

Një kazan me naftë mund të quhet pasi do miliona euro që të punojë. Pretendohet që prodhon energji. Në fakt, edhe pas kontratës për energji në këtë incinerator, pra për impiantin e prodhimit të energjisë, ka një aferë korruptive që po hetohet nga SPAK-u, por kjo është diçka tjetër.

Dje mbetjet në inceneratorin e Elbasanit i kanë përfshirë flakët. Është i treti rast që digjen mbetjet. Në Vlorë, në Fier dhe tashmë në Elbasan. Në Elbasan u mbuluan mbetjet e vjetra, u sheshua, u mbuluan me dhe, u mbollën disa pemë dhe u tha se u zgjidh problematika. Në fakt asgjë nuk ishte zgjidhur. Malet me plehra janë aty.

Inceneratori nuk punon me justifikimin se ka remonte, por problematika e vërtetë është se ai incenerator kërkon miliona euro që të vihet në punë. Funksionon në rregull ose jo këtë duhet ta shikojnë organet kompetente. Fakti është që mbetjet ishin mal dhe nuk digjeshin. Pra, kishim plehra pa u bërë inceneratori, kemi plehra, edhe pse është bërë inceneratori.

Investohen 24 milionë euro sërish inceneratori nuk i djeg mbetjet. Sërish malet me plehra janë aty. Ku është ndryshimi? Landfill dje në Elbasan, landfill dje në Fier. Zjarr dje në Elbasan, zjarr dje në Fier. Incenerator sot në Fier, incenerator në Elbasan, zjarr në Fier, zjarr edhe në Elbasan, sërish malet me plehra digjen njësoj. Apo si rasti i Vlorës, i cili ka një landfill të ri, që është në një zonë tjetër të qytetit, por ekzistuesi, zona e mbledhjes së mbetjeve është atje në male me plehra, të cilat digjen. Tashmë s’ka ngelur gjë tjetër, të digjet mali me plehra i Tiranës, pasi çuditërisht kudo ku kalon Klodian Zoto, Mirel Mërtiri dhe kompanitë famëkeqe të inceneratorëve, të cilat firmosën kontrata rreth 1 miliard euro, për 30 vite përfituan rreth 170 milionë euro në 5-6 vite kudo ku ata kanë kaluar, kudo ku ata ndërtojnë bie flakë.

Rastësisht ra në Fier, rastësisht tymi doli në Elbasan, rastësisht doli në Vlorë. Dhe për ata që duan të mësojnë, në Fier e ka pasur inceneratorin Klodian Zoto me Mirel Mërtirin, në Elbasan, Klodian Zoto me Mirel Mërtirin dhe në Vlorë ka qenë sërish Klodian Zoto te landfilli. Dhe në Tiranë sërish Klodian Zoto me Mirel Mërtirin.

Në tri nga këto ka pasur tym e flakë mbi mbetjet, të cilat janë miliona euro që digjen nga taksat e qytetarëve, që kanë paguar që ato mbetje të mos jenë më aty.

Even as the prime minister said, either the citizens will pay from taxes or the state will pay for the plants to remove the waste. And the plants are there, again the mountains of garbage are there, again the fire is there. No one knows where the millions of euros went and what they were used for. The fact is that garbage is burned again in Fier, Vlora or Elbasan. And now there is nothing left, from those who won these tenders and millions of euros or waste concessions, to wait to see the smoke in Tirana as well.

13:57 Editorial

SPAK FOREVER!

SPAK-u ka goditur sot një nga grupet më të fuqishme krimin...

13:14 Editorial

Tiger reporters!

The strategy ordered and implemented from Vienna by th...

Lajmet e fundit nga