LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ndrea Prendi urdhëroi vrasjet dhe Lulzim Basha ishte në dijeni/ Provat e reja që duhej të shkundin drejtësinë

21 Janar 2023, 12:11, Aktualitet CNA

Ndrea Prendi urdhëroi vrasjet dhe Lulzim Basha ishte në dijeni/ Provat

12 vite nga tragjedia ku mbetën të vrarë katër persona në bulevard, kanë dalë në dritë prova të të reja.

Gazetari Artan Hoxha, ka publikuar prova, të cilët në një shtet demokratik , ku  funksionon ligji duhej të kishin shkundur drejtësinë.

“Grupi i zjarrit”, sot duhej të ishte duke sqaruar pozicionin e tij.

Ndrea Prendi që mbrëmë duhej të ishte thirrur nga organi i akuzës.

Në audion e publikuar nga Artan Hoxha, dëgjohet komanadanti i Gardës, Ndrea Prendi që bën thirrje që të mbahen armët gati për zjarr.

Audio vërteton se vrasjet janë kryer me urdhër.

Në dijeni duket se ka qenë edhe Lulzim Basha, që në atë kohë mban postin e Ministrit të Brendshëm.

Sot Lulzim Basha duhej të kishte dalë dhe të kishte sqaruar pozicionin e tij edhe në rastin e heshtjes së organit të akuzës.

“Komunikimi është bërë nga një kanal i veçantë radiojeje, ku aty nuk komunikonin e gjithë garda, por vetëm një pjesë, ku më vonë u quajt edhe “grupi i zjarrit”.

Në atë kanal radioje, ka qenë dhe drejtori i përgjithshëm i policisë së shtetit, dhe ministri i Brendshëm i asaj kohe Lulzim Basha”, ka thënë Artan Hoxha.

Provat e reja

Komandanti i Gardës, Ndrea Prendi: “Të mbahen armët gati për zjarr. Të mbahen armët në dorë gati për zjarr në ajër. Pastaj kur të them unë në trup”.

Më pas ai i drejtohet zv/komandantit të gardës, Artan Hoxhës: “Dëgjon? Artan dëgjon?”

“Dëgjoj, dëgjoj.”- përgjigjet Hoxha.

Ndrea Prendi: “Me të kaluar gardhi i telave do hapet zjarr luftarak”.

Artan Hoxha:” Kuptova, kuptova”.

Ndrea Prendi: “Ky është urdhri. Dashamir dëgjuat”- duke iu drejtuar dhe vartësve të tjerë.

Dy efektivë të forcave speciale: “Alfred (Alfred Ahmetcanaj) ta ta ta gjakos (urdhri për ta vrarë)”.

“Menjëherë dëgjohen të shtëna tek e tek, sërish dëgjohen 8 të shtëna radhazi një e nga një”.

Ndrea Prendi: “Alfred?”

Alfred Ahmetcanaj:”Po dëgjoj. (dëgjohen 2-3 të shtëna tek e tek)”

Ndrea Prendi: “Kujdes municionin! Kujdes municionin!”

Në vijim ka pauzë të gjatë në radio.

Ndrea Prendi: “Alfred, grupi i njësisë speciale, këta tek porta numër 2”

Alfred Ahmetcanaj: “Po e kuptova”

Ndrea Prendi:” Një grup i vogël”

A.Ahmetcanaj: “Po e kuptova drejt”

Ndrea Prendi:” Martin më dëgjon? Agim më dëgjon? Agim? Agim? 202 I Tufanit (kodi i radios) më dëgjon?

202 I tufanit: “Këtu jam. Ngjitur, ngjitur”.

Ndrea Prendi: “Alfred, një grup i njësisë speciale këtu tek porta numër 1”.

A.Ahmetcanaj:” Po ju kuptova”

N.Predni:” Tek porta numër 1. Agim ku je? Agim?”

Të gjithë i raportojnë me kodin e radios 206 I Tufanit, që janë në gatishmëri.

N.Prendi: “Martin dëgjon, Martin?”

Martini:” Dëgjoj!”

N.Prendi:” Artan më dëgjon?”

Artan Hoxha:”Dëgjoj”

N.Prendi:” Le ta djegin pemën, nuk ka problem”

I panjohuri:” 260 e Luanit? Luani 3”

Komunikimet (urdhrat) janë dhënë vetëm me radio nga komandanti i Gardës për vartësit e tij. Pasi u dha urdhri për të qëlluar, u zbatua urdhri duke realizuar të shtënat një e nga një dhe me breshëri, nuk është dhënë më asnjë urdhër tjetër për të qëlluar. Nga komunikimi në radio, menjëherë pas vrasjes së protestuesve ka një qetësi absolute tek komandanti i gardës dhe oficeri drejtues me të cilët ai komunikon. Komunikimi në vijim është sikur nuk ka ndodhur asgjë, madje nuk përmendet në asnjë moment që ka të vrarë apo të plagosur.

Vijon komunikimi në radio:

I panjohuri: “260 I Lunait”

260 Lunait:” Ju dëgjoj”

I panjohuri:” Të kërkon ministri, këtu në radio.../CNA.al

Lajmet e fundit nga