LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u trajtuan nga inceneratorët më 2021-shin

23 Shtator 2022, 08:26, Aktualitet CNA

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Afera e inceneratorëve konsiderohet si afera më e madhe korruptive e këtij shekulli, ku janë përfshirë zyrtarë të lartë.

Kur, kjo aferë ndodhet nën hetim nga SPAK-u dhe në qeli kemi një ish-ministër dhe një ish-sekretar të përgjithshëm, disa të tjerë nën hetim dhe pronarët e inceneratorëve në kërkim, të tjera të dhëna kanë dalë në dritë nga Instituti i Statistikave.

Qindra-miliona euro nga taksat e shqiptarëve u janë dhënë pronarëve të inceneratorëve, por sipas INSTAT vetëm 2 për qind e mbetjeve janë trajtuar nga të ashqutuajturit inceneratorë, përgjatë vitit 2021.

Bëhet fjalë për inceneratorin e Elbasanit, Fierit, dhe landfillin e Sharrës që edhe pse nuk ka inceneratorë e konsiderojnë si të tillë.

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Pra, korrupsioni galopant me inceneratorët, sa vjen dhe konfirmohet nga institucionet e shtetit, siç është edhe INSTAT.

Shifrat nga INSTAT

Të dhënat zyrtare nga INSTAT treguan se gjatë vitit 2021, vetëm 2 për qind e mbetjeve të gjeneruara në shkallë vendi u përpunuan nëpërmjet inceneratorëve. Kjo përqindje është shumë e ulët në raport me financimet që janë akorduar nga buxheti i shtetit për këtë qëllim.

Në vitin 2021 rezulton të jenë menaxhuar rreth 875,105 mijë tonë mbetje urbane. Sasia vjetore e mbetjeve urbane të menaxhuara për banorë, në shkallë vendi, në vitin 2021 është 311 kg/banor, nga 369 kg/banor që ishte në vitin paraardhës.

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Në vitin 2021 sasia e mbetjeve jourbane të menaxhuara bashkë me ato urbane është 13,8 % ndaj sasisë gjithsej, nga 17,2 % që ka qenë në 2020, duke shënuar një rënie me 3,4 %.

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Niveli i mbulimit të popullatës me shërbime komunitare për menaxhimin e mbetjeve urbane në vitin 2021 është 88,8 %, duke shënuar një rritje me 1,9 %, krahasuar me vitin paraardhës.

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Në përbërjen e mbetjeve urbane komponent kryesor janë mbetjet organike. Në vitin 2021 mbetjet organike përbëjnë rreth 58,6 % të sasisë gjithsej të mbetjeve, kundrejt 58,5 % që ky tregues ishte në vitin 2020.

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Në vitin 2021 u depozituan rreth 79 % e sasisë totale të mbetjeve në landfille dhe fusha mbetjesh, ndërkohë që në vitin 2020 u depozituan 80,2 %, duke shënuar një rënie rreth 1,2 % të sasisë gjithsej të depozitimeve në landfille dhe fusha mbetjesh të miratuara si depozita të përkohëshme nga bashkitë përkatëse.

Në vitin 2021 u ricikluan 18,8 % e sasisë gjithsej të mbetjeve, ndërkohë që në vitin e kaluar ky tregues ishte 18,1 %. Në vitin 2021 janë trajtuar me djegie në incenerator për eliminim dhe qëllime energjetike rreth 2 % e sasisë gjithsej të mbetjeve, duke shënuar kështu rritje të këtij treguesi me 0,9 %, krahasuar me të njëjtin tregues në vitin 2020

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Në vitin 2021, janë gjeneruar gjithsej rreth 955 mijë tonë mbetje urbane, ndërkohë në vitin 2020 kjo shifër ishte rreth 1,1 milionë tonë. Mbetjet të pa menaxhuara në raport me sasinë totale të mbetjeve të gjeneruara në vitin 2021 janë 2,3 % më pak se në vitin 2020./CNA.al

Kanë marrë qindra-miliona euro/ INSTAT: Vetëm 2% e mbetjeve u

Lajmet e fundit nga