LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kontrata e dyshimtë e njerëzve të inceneratorëve/ Skandal 300 milionë dollarësh në Zimbabve

2 Qershor 2022, 18:50, Aktualitet CNA
Kontrata e dyshimtë e njerëzve të inceneratorëve/ Skandal
Kompania Integrated Energy BV, Fier

Të tjera skandale kanë dalë në dritë nga rrjeti i njerëzve të inceneratorëve, të cilët kanë operuar pas disa kompanive zinxhir.

Sot, CNA.al do të sjellë një tjetër denoncim të mediave në Zimbabve, ku zbulohet se e njëjta skemë, e cila u përdor për koncesionin e inceneratorit të Tiranës, po përdoret edhe në Zimbabve, ku është nënshkruar një marrëveshje për një impiant të përpunimit të mbetjeve në Pomona, në Herare.

Kompania GeoGenix BV ka nënshkruar një kontratë nga e cila Harare do të humbasë afërsisht 300 milionë dollarë nga paratë e taskapaguesve.

Siç ka raportuar edhe më parë CNA.al, Geogenix BV është kompania e njohur ndryshe si Integrated Energy BV. Kjo kompani është aksionere e vetme e kompanisë Integrated Energy BV SPV, e cila ka fituar koncesionin e inceneratorit të Tiranës, ku një nga administratorët është shtetasi Giuseppe Ciaffaglione. Ndërkohë,  në 14 shkurt 2020, kjo kompani ka ndryshuar emrin.

Sipas mediave "The Zimbabwe Mail" dhe "Zim Morning Post", Geo Pomona Waste Management Private Limited, filloi pastrimin e tokës në vendgrumbullimin e Pomonës dhe do të drejtojë vendin e menaxhimit të mbetjeve për 30 vjet, ndërkohë që do të tarifojë këshillin e Harare 40 000 dollarë amerikanë në ditë.

Kontrata e dyshimtë u nënshkrua nga nëpunësi i Harare, Inxhinieri Phakamile Moyo, pa u konsultuar me kryetarin e bashkisë dhe zyrtarët e tjerë, ndërsa përfaqësuesi i vetëm i kompanisë me bazë në Holandë në Zimbabve është Delish Nguwaya i firmës Draxgate.

“Ndërsa impianti i mbetjeve në energji është një projekt i mirëpritur, është kostoja prej 300 milionë dollarësh që e ka kthyer të gjithë projektin në një skandal me lartësi monumentale.

Hetimet nga Zim Morning Post zbuluan se GeoGenix BV, e njohur më parë si Integrated Energy BV është e lidhur me Mirel Mërtirin. Mërtiri është një marrës i diskutueshëm i dhjetëra kontratave shtetërore në Shqipëri  për shkak të afërsisë së tij me liderët politikë.

Gjatë dekadës së fundit, Mërtiri ka arritur marrëveshje të diskutueshme, duke përfshirë marrëveshje koncesionare me qeverinë e kryeministrit shqiptar Edi Rama midis 2014 dhe 2017 për ndërtimin e tre inceneratorëve të mbetjeve, me vlerë qindra milionë euro.

Raportet e medias tregojnë se Mërtiri qëndron pas një perandorie biznesi që përfshin një rrjet të gjerë kompanish të regjistruara në Shqipëri dhe në juridiksione offshore nën emrat e bashkëpunëtorëve të ngushtë”, thuhet në shkrimin medias ndërkombëtare.

Më tej, Zim Morning Post përmend edhe lidhjet e Mërtirit me Ilir Dedjarn, pronarin e Drax Consult Sagl.

“Mërtiri është gjithashtu i lidhur ngushtë me Ilir Dedjar, pronari i Drax Consult Sagl, i cili u akuzua për xhiron e miliarda dollarëve në Zimbabve në atë që u bë e njohur si Covidgate.

Mërtiri dhe Dedjar janë bashkëdrejtorë në një kompani të quajtur 3DDD Swiss Trading dhe kanë bashkëpunuar në një sërë kontratash të dyshimta.

Në kulmin e Covidgate, Mërtiri dhe Dedjar bënë një vizitë në Zimbabve dhe u dërguan në Shtëpinë e Shtetit për të takuar Presidentin Emmerson Mnangagwa nga ministri i atëhershëm i Shëndetësisë Obadiah Moyo. Përfaqësuesi i Drax në Zimbabve, Delish Nguwaya shoqëroi gjithashtu dy biznesmenët. Përpara 2022-shit Nguwaya ishte përfaqësuesi i vetëm i GeoGenix BV në Zimbabve”, thuhet më tej në artikull.

Kontrata në Zimbabve

GeoGeneix ka firmosur një marrëveshje fitimprurëse, ku autoritetet në Harare do të duhet të paguajnë 40 000 dollarë amerikanë në ditë për minimumin 1000 tonë mbeturina në ditë.

Kjo kontratë vlen për 30 vjet, që do të thotë se kompania do të mbledhë mbi 300 milionë dollar, ndërsa në të njëjtën kohë do të realizojë fitime nga energjia që do të gjenerohet dhe futet në rrjetin kombëtar.

Kontrata, sipas Zim Mornings Post, tregon se vendgrumbullimi i Pomonës "do t'i dorëzohet Kontraktorit, siç specifikohet në Shtojcën 15, pa pagesë dhe kundrejt asnjë pagese të asnjë tarife ose takse në datën e dorëzimit të sitit, e cila do të ndodhë jo më vonë se data e fillimit.”

“Është një kontratë e keqe dhe ne jemi kundër. Është nënshkruar përpara se ne të hynim dhe ne po e sfidojmë atë.

Harare ka nevojë për afro 3 milionë dollarë amerikanë për të pastruar ujin dhe ne nuk mund të shihemi që kanalizojmë burimet drejt kontratës së dyshimtë në vend që të prioritizojmë çështjet e rëndësishme”, tha kryetari i bashkisë së Harare, Jacob Mafume.

“Si mund ta paguajë qiradhënësi (këshilli i qytetit Harare) qiramarrësin (GeoGenix), është absurde. Në vend të kësaj kompania duhet të paguajë qira për fabrikën e saj ose të blejë mbeturinat nga ne”, theksoi Mafume.

Media raporton se Këshilli i Qytetit të Harare ka pasur vështirësi në kryerjen e operacioneve si grumbullimi i plehrave, si dhe sigurimi i ujit të pastër për banorët e qytetit. Hetimet kanë zbuluar gjithashtu se qyteti ka një punonjësish të papaguar, pasi nuk po arrin të mbledhë të ardhura të mjaftueshme për të mbështetur operacionet e tij.

"Ne nuk kemi një shumë të tillë parash për të paguar GeoGenix. Të gjithë dyshojnë se qeveria do të sulmojë fondet e transferimit për të paguar për këtë fabrikë.

Projekti ka kuptim mjedisor, por pse këshilli bashkiak duhet të përballojë koston? Ne po u sigurojmë atyre lëndë të parë të mjaftueshme (Plehrat) dhe madje hapësirë të lirë për ndërtimin e impiantit. Pse duhet të paguajmë plehrat?”, deklaroi kryetari i bashkisë së Harare.

Ndërkohë, kujtojmë se kjo nuk është hera e parë që mediat në Zimbabve shkruajnë dhe denoncojnë aferat e Mirel Mërtirit, i cili siç ka raportuar CNA.al, me një rrjet kompanish po përfiton kontrata të dyshimta në Shqipëri dhe jashtë saj./ B.A. - CNA.al

Lajmet e fundit nga