LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Prona të dhuruara dhe ndërtime me para të drogës/ SHISH zbardh skemën e bandave kriminale

21 Gusht 2021, 11:31, Aktualitet CNA
Prona të dhuruara dhe ndërtime me para të drogës/ SHISH

Shërbimi Informativ Shtetëror ka dhënë alarmin në lidhje me kultivimin e bimëve narkotike.

Sipas SHISH janë shtuar kërkesat nga rajoni për të blerë kanabis në vendin tonë dhe për pasojë është rritur çmimi.

?Lidhur me kultivimin e bimëve narkotike, vërehet se raporti kërkesë-ofertë që ka ndikuar në rritjen e çmimit dhe se kërkesat e grupeve kriminale, të rajonit e me gjerë, për kanabis sativa të kultivuar në Shqipëri, vijuan të nxisin dhe favorizojnë përfshirjen e individëve e grupeve kriminale shqiptare në këtë aktivitet, si brenda dhe jashtë vendit?, thuhet në raportin e SHISH.

?U evidentuan interesime dhe përpjekje të grupeve kriminale e individëve të përfshirë në këtë aktivitet antiligjor për përfshirje në kultivim të kanabis sativa?, thuhet më tej në raport.

?Për shkak të rritjes së masave anti kanabis në Shqipëri, vërehet prirja e kultivimit nga grupe e anëtarë të grupeve kriminale jashtë vendit në ambiente të mbyllura, ndërsa brenda vendit kultivimi u krye në zona të largëta, parcela të vogla dhe/ose ambiente të mbyllura, të përshtatura për këtë aktivitet, por edhe zhvendosje e këtij aktiviteti në vendet e rajonit?, citohet më tej në raport.

Sipas SHISH, grupet kriminale të përfshira në trafikun e drogave të forta jashtë vendit kanë vijuar aktivitetin duke ndryshuar metodat e veprimit varësisht situatës së kufizimeve, kanë shumëfishuar tipin e përfshirjes në kriminalitet, duke vazhduar përdorimin e sistemeve financiare për të fshehur financat e paligjshme dhe pastrimin e këtyre përfitimeve.

?Për shkak të mbylljes së kufijve ajrorë e tokësorë, anëtarët e grupeve kriminale tentuan rrugë të reja për të sjellë në Shqipëri të ardhurat e produktit kriminal.

Në kuadër të Operacionit ?Forca e Ligjit? evidentohet e njëjta formë ligjore e regjistrimit të pasurive të luajtshme e të paluajtshme dhe aktiviteteve ekonomike, kryesisht në emër të familjarëve apo të tretëve, lidhje të afërta bashkëpunuese familjare dhe shoqërore.

Përtej formave klasike tashmë të konkretizuara mbi përdorimin e parave të gjeneruara nga veprimtaria e kundërligjshme, evidentohet se subjektet lëndorë të AN janë më të kujdesshëm në realizimin e fazës së integrimit të vlerave monetare në fusha të ndryshme të ekonomisë?, saktësohet në raport.

?Vijuan përpjekjet e subjekteve lëndorë për tjetërsimin ?de jure? të titujve të pronësisë, te lidhje familjare apo lidhje të tyre shoqërore; nëpërmjet aktit të dhurimit; në disa ?duar? nëpërmjet aktit të shitblerjes për t?u larguar nga origjinuesi; te bashkëshortët, duke zgjidhur më parë lidhjen martesore; me qëllim për të ?shpëtuar? atë çfarë kanë ?ndërtuar? me paratë e gjeneruara nga veprimtaria e kundërligjshme, duke synuar kamuflimin mbi qasjen e tyre para enteve publike e zyrtare, në funksion të mosgjurmueshmërisë, sekuestrimit e konfiskimit.

Në të njëjtën mënyrë, është vepruar edhe me ndryshimet në aktivitetet ekonomike në zotërim të tyre?, raporton SHISH për vitin 2020./CNA.al

Lajmet e fundit nga