LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Fiscal amnesty/ What are the positive effects?

2022-09-29 11:35:00, Editorial CNA
Fiscal amnesty/ What are the positive effects?
Illustrative photo

Fiscal amnesty, a project of the Government submitted for public consultation, provides that against a tax of 5 to 10% of the wealth put but undeclared, Albanian citizens or foreigners with fiscal residence in Albania will have the opportunity to declare up to 2 million euros per family and forever escape criminal or administrative responsibility for the crimes committed, including fiscal evasion, VAT fraud or smuggling of excise goods.

Situata është e tille,  Qeveria dhe analistët e ekonomisë, thonë se kjo nismë sjell efekte pozitive në ekonomi, ndërkombëtarët, një pjesë e të cilëve e kanë realizuar në vendin e tyre, janë shprehur kundër.

Për këtë arsye mëngjesin e sotëm kryeministri Edi Rama ka zhvilluar një takim me ambasadorët e akredituar në vendin tonë.

Ndërsa një ditë më parë, Rama e quajti të mbaruar procesin e amistisë fiskale.

Fiscal amnesty/ What are the positive effects?

 “Me nuk jemi tërhequr, por ne po vazhdojmë të diskutojmë dhe po vazhdojmë të dëgjojmë për të sheshuar të gjitha moskuptimet, keqkuptimet apo edhe për të ekspozuar edhe mosdëshirën për të mos kuptuar. Ne jemi këmbëngulës, po dhe të duruar që të pastrojmë të gjitha ato cepa nga çdo lloj pluhuri apo iluzioni optik se aty ka pluhur dhe pastaj secili do ketë bindjen e vet,” tha Rama një ditë më parë.

Aministia fiskale rrit performancën e biznesit

Procesi i aministisë fiskale, që është ndërmarrë më herët në vendet e tjera, si pasojë e qarkullimit të parave ka prodhuar rritje të performavcës së të bërit biznes.

Si shëmbull mund të përmendim amnistitë fiskale të kryera në vende të ndryshme të Bashkimit Evropian duke nisur nga Italia, Gjermania, Franca, Belgjika, Irlanda, Greqia, apo edhe më gjerë si Zvicra, SHBA, Australia, Brazili, Indonezia etj.

Efektet e pritshme nga zbatimi në praktikë i projektligjit

Fiscal amnesty/ What are the positive effects?

Mbyllja e fazës së tranzicionit socio-ekonomik dhe fillimin e një kulture të re zbatimi të legjislacionit fiskal duke bërë të mundur zbatimin e masave shtrënguese ligjore për të gjithë kundërvajtësit e ligjit.

Mbledhja e të ardhurave nga detyrimet e papaguara do të ndikojë në reduktimin e defiçitit buxhetor dhe rrjedhimisht në uljen e borxhit publik pasi të ardhurat që do të mund të mblidhen do të fijnë nga detyrime fiskale mbledhja e të cilave është praktikisht e pamundur ose kërkon kosto të larta administrative për tu realizuar.

Reduktimi i rasteve të evazionit fiskal dhe uljen e nivelit të ekonomisë informale.

Rritjen e ndërgjegjësimit e personave përfitues nga ky projektligj dhe gaditshmërisë së tyre për respektimin e rregullt të legjislacionit fiskal në të ardhmen./CNA.al

fiska

Lajmet e fundit nga