LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Studimi befasues/ Pacientët që operohen nga kirurge femra kanë rezultate më të mira

31 Gusht 2023, 22:01, Kuriozitete CNA

Studimi befasues/ Pacientët që operohen nga kirurge femra kanë

Njerëzit që operohen nga kirurge femra kanë më pak gjasa të përjetojnë komplikime dhe kanë nevojë për kujdes më pak kujdes pasues sesa kur meshkujt përdorin bisturinë, sipas dy studimeve kryesore që sugjerojnë se kirurgët meshkuj kanë mësime të rëndësishme për të mësuar.

Mjekët në Kanada dhe Suedi shqyrtuan më shumë se 1 milion të dhëna pacientësh nga dy regjistra të veçantë mjekësorë dhe zbuluan se pacientët e vizituar nga kirurgët femra kishin rezultate dukshëm më të mira me më pak probleme në muajt pas operacionit.

Studiuesit po hetojnë arsyet e mundshme për dallimet, por të dhënat sugjerojnë se kirurgët femra priren të operojnë më ngadalë dhe mund të arrijnë rezultate më të mira duke kaluar kohën e tyre në sallën e operacionit.

Mjeku Christopher Wallis, i cili drejtoi një nga studimet në spitalin Mount Sinai në Toronto, tha se gjetjet duhet t'i nxisin kirurgët meshkuj të reflektojnë mbi qasjen e tyre ndaj operacionit dhe të mësojnë nga koleget femra për të mirën e pacientëve të tyre.

Analiza, e raportuar në Jama Surgery , tregoi se 90 ditë pas një operacioni, 13.9% e pacientëve të trajtuar nga një kirurg mashkull kishin "ngjarje të pafavorshme postoperative", një term i përgjithshëm që përfshin vdekjen dhe komplikimet mjekësore duke filluar nga problemet që kërkojnë kirurgji të mëtejshme për infeksione të mëdha, sulme në zemër dhe goditje në tru. Shifra ekuivalente për pacientët e parë nga kirurget femra ishte 12.5%.

Pacientët e vizituar nga kirurgët femra dolën më mirë gjithashtu një vit pas operacionit, me 20.7% që patën një ngjarje të pafavorshme postoperative, krahasuar me 25% të atyre që u panë nga kirurgët meshkuj.

Një studim i dytë i 150,000 pacientëve në Suedi, i botuar gjithashtu në Jama Surgery , përshkruan një pamje të ngjashme./ CNA

Lajmet e fundit nga