LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Macedonia/ The school principal steals documents at night, other violations

2022-07-12 21:19:00, Denoncim CNA
Macedonia/ The school principal steals documents at night, other violations
Illustrative photo

"Stop" traveled to North Macedonia after the denunciation by the Municipality of Shuto Orizare about the director of the 9-year-old school "26 Korriku", Driton Ganiu. According to this municipality, Ganiu was appointed in violation as he is the brother of the mayor of the municipality Çair, a member of Ali Ahmet's party, which is currently in power. The Minister of Education, Jeton Shaqiri has appointed this director in violation at a time when the municipality has the powers to appoint. This is accepted by the Mayor of the municipality Shuto Orizare. In the first term, Driton Ganiu was appointed by the municipality, but in the second term he was fired for lack of a director's license and English language.

Kurto Dudush, Kryetar i Komunës Shuto Orizare: Në RMV emërimet dhe shkarkimet për drejtorët e shkollave fillore bëhen nga ana e kryetarit. Në këtë situatë, unë jam në mandatin e dytë si kryetari i komunës së Shuto Orizares. Në mandatin tim të parë, emëruam drejtor të shkollës Driton Ganiun, mirëpo me marrjen e madatit të dytë ispektuam dhe gjetëm disa mangësi apo dhe lëshimet të cilat i kemi bërë pa vetëdije. Vërtetuam që drejtorit të shkollës i ka skaduar dhe licenca për ushtrimin e detyrës së drejtorit. Menjëherë pas shqyrtimit, ngritëm iniciativën për shkarkimin e tij dhe emërimin e një drejtori të ri në këtë shkollë. Direkt pas një muaji, pasi ne kishim emëruar drejtorin e ri në këtë shkollë, u përfshi Ministria e Arsimit në këtë ngjarje dhe për arsye ende të paqarta dhe të pasinqerta që ende nuk i kuptoj se në çfarë faze dhe mbi çfarë ligji u ndërlikua e gjithë situata. Jemi para faktit të emërtimit të një drejtori të ri të kësaj shkolle nga Ministria e Arsimit, personalisht nga vetë Ministri i Arsimit, Jeton Shaqiri. Për këtë fakt, ne i jemi drejturuar Inspektoriatit të Arsimit dhe Gjykatës Administrative dhe së shpejti shpresojmë për një përgjigje pozitive sepse sipas meje, e gjithë kjo situatë është e paligjshme nga ana e Ministrisë së Arsimit, personalisht nga vetë Ministri i Arsimit Shaqiri.  

”Stop” ka siguruar një video, ku ish-drejtori Ganiu ka hyrë në shkollë në orën 9 të darkës me disa persona të tjerë dhe ka marrë nga shkolla materiale dhe dokumenta.

Problematika e parë me këtë drejtor të kësaj shkolle është emërimi. Në mënyrë absurde, emërimi i drejtorit nuk është bërë nga kjo komunë ashtu siç është dhe ligji në Maqedoninë e Veriut, por është bërë drejtpërdrejtë me firmën e Ministrit të Arsimit. Sipas pretendimeve, një procedurë në shkelje.

Denoncuesi: Ky drejtor quhet Driton Ganiu. Më pyetët se pse posacërisht ky duhet të jetë drejtues i kësaj shkolle, ne mendojmë se është vëllai i Visar Ganiut, kryetarit të komunës së Qairit. Njëkohësisht, të partisë së BDI-së, të cilët janë në pushtet qëndror. Pra, ministri me presion të vazhdueshëm u mundua dhe emërtojë posacërisht këtë drejtor në komunën e Shuto Orizares sepse në komunën që ai nuk mundet që vallai i tij, Driton Ganiu  ta emërojë në shkollat fillore të Qairit sepse ajo quhet familjarizëm.

Gazetari: Je emëruar direkt nga Ministri i Arsimit, kjo është shkresa?

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Po, kjo është ajo, vendimi.

Gazetari: Vendimi! Direkt nga Ministria e Arsimit je emëruar?

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Po!

Gazetari: Jo nga komuna?

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Jo!

Në këtë shkollë ka edhe abuzime të tjera. SipasKomunës, rreth 400 mijë euro figurojnë në dokumenta për ndërtimin e një objekti, por kjo vetëm në letër. Vetë drejtori, Driton Ganiu, nuk ia kishte idenë se çfarë ishin këto dokumenta por pranoi se firma ishte e tij. Skandali vazhdon pasi komuna ka dokumenta që provojnë se shkolla ka paguar kreditë personale të mësuesve me fondet e shkollës, ndërsa mësuesit pastaj ia japin paratë kesh drejtorit.

Gazetari: Ndërtim objekti thotë dhe është diku tek 400 mijë euro dhe nuk është bërë objekt, thonë.

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: 400 mijë euro? Nuk e kuptoj vëlla, as nuk e di, ç’ka ka e ç’ka s’ka. Është një objekt ndërtimi, godina 25, bruto 37, nuk kanë asnjë lidhje.

Gazetari: Po këtu te koka çfarë shkruan, se nuk kuptoj maqedonisht?

Dr.i shkollës, Driton Ganiu: Kjo është adresa.

Gazetari: Adresa e shkollës është?

Dr. i shkollës,Driton Ganiu: Po! Këto janë gjëra, që unë as nuk i di, ç’ka është, nuk ka lidhje me shkollën asnjë sen.

Gazetari: Kush ka firmosur?

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Ky është nënshkrimi jem, po!

Gazetari: Na është thënë, që është paguar nga fondi i shkollës, kreditë personale të mësuesve.

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Kreditë personale të mësuesve?!

Gazetari: Të disa mësuesve. Është pak absurd se.., se s’ka lidhje, janë bërë ca pagesa, që thotë përmbarues, mësuese.

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Kjo është, se jam tu e pa këtu, kjo është e përmbaruesit, që i marrin paret. Ku me i pagujt këto?

Gazetari: Po janë kredi, që i kanë marrë personale mësuesit, apo është një kredi, që ka marrë shkolla edhe..?

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Jo, nuk funksionon shkolla ashtu.

Gazetari: Epo si është paguar kredia, p.sh e një mësuesi, që është kredia personale e tij..?

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: E marr vesh. A kupton? Merr një shumë të caktuar, 5 mijë euro..

Gazetari: Do blej shtëpi, do blej një makinë..!

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Po, ti nëse nuk e paguan…

Gazetari: Shkolla ka dalë si garant, si garanci?

Dr.i shkollës, Driton Ganiu: Jo, shkolla nuk del garant.

Gazetari: Po si e ka paguar shkolla?

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: E paguan, nëse ai e bën kontratën, një pjesë e rrogës i shkon direkt kredisë.

Gazetari: Ka bërë marrëveshje, që p.sh merr 500 euro rrogë p.sh ai, 100 euro i kalon kredisë?

Dr. i shkollës,Driton Ganiu: Përshembull ky përmbarues ka 5 apo 6.

Gazetari: Kështu funksionon?

Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Po, kështu!

Gazetari: Është fikse?

Financierja e shkollës, Shkup: Është fikse.

Journalist: What about loans is allowed here, so that the school pays part of the loans to the teachers?

School financier, Skopje: Yes, by law, the bailiff takes it.

Journalist: A part of the salary..

School financier, Skopje: She takes a part of her salary with the intention that the bank will make sure that the borrower will return the money.

Journalist: What type of guarantee?

School financier, Skopje: Yes, type of guarantee.

Dr. of the school, Driton Ganiu: If he quits his job tomorrow, or leaves here, we are under no obligation to him. We are, as long as the work relationship is./tvklan.al

Lajmet e fundit nga