LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Edi Rama: "Paul Wurth", guarantee for incinerators. Mirel Mërtiri: They are trash!

2023-06-01 21:57:00, Denoncim CNA
Edi Rama: "Paul Wurth", guarantee for incinerators. Mirel
Photomontage - Edi Rama, Mirel Mërtiri and Klodian Zoto

In his defense of the incinerator affair, Prime Minister Edi Rama has often stated that the guarantee for waste processing plants is the involvement of the international company "Paul Wurth" in their construction and operation.

But, for Mirel Mërtir, described by the Special Prosecutor's Office as the "actual owner" of the Elbasan incinerator concession company, "those of the PW (Paul Wurth) company are "garbage", a very pejorative term in Albanian slang.

Even, not only "garbage", but Mërtiri, in a communication with his colleague, Klodian Zoto, threatens to cut off relations with "Paul Wurth", due to the many problems brought by the foreign company, in the assessment of his.

These details are revealed in the conclusions of the Special Anti-Corruption Structure (SPAK), which asks the court to sentence Mërtir and Zoto to 10 years in prison each, accused of having committed the criminal offenses of "active corruption of high state officials" and "cleaning of the proceeds of the criminal offense".

 

Edi Rama: "Paul Wurth", guarantee for incinerators. Mirel
In the photo: Edi Rama in the Elbasan incinerator. On the left, the former Minister of the Environment, Lefter Koka. On the right, businesswoman Stela Gugallja

 

Në të njëjtën dosje, SPAK-u kërkon dënimin me burgim të ish-ministrit të Mjedisit, Lefter Koka, ish-sekretarit të përgjithshëm të asaj ministrie, Alqi Bllako, disa ish-zyrtarëve që janë marrë me procedurat e koncesionit, si edhe të biznesmenes Stela Gugallja, bashkëjetuese e Mirel Mërtirit dhe “pronare në letra” e shoqërisë koncesionare “Albtek Energy” që fitoi kontratën për inceneratorin e Elbasanit.

Rama për “Paul Wurth”

Në Maj të vitit 2018, kryeministri Rama, i shoqëruar nga disa anëtarë të kabinetit të tij qeveritar dhe të Bashkisë së Tiranës, zhvillojnë një vizitë në kantierin e landfillit të Sharrës, në periferinë perëndimore të kryeqytetit.

Ai foli me superlativa për projektin, duke përmendur ndër të tjera edhe rolin e shoqërisë së huaj, “Paul Wurth”.

 

Edi Rama: "Paul Wurth", guarantee for incinerators. Mirel
Në foto: Rama në kantierin e landfillit të Sharrës. Në krah, ish-administratori i “Integrated Energy bv”, Giuseppe Ciafagglione, i shpallur në kërkim nga SPAK

 

“Garanci e projektit është edhe Paul Wurth, investitor dhe aksioneri i shoqërisë koncesionare Integrated Energy BV Spv, kompani lider e shtrirë globalisht, që do të operojë për 30 vite projektin “Zona e Trajtimit të Mbetjeve Tiranë”: “Është një linjë botërore për impiantet e trajtimit të mbetjeve e cila merr pjesë në projekt sipas standardeve europiane të avancuara për mbrojtjen e ambientit. E gjithë teknologjia e përdorur në projektin e Tiranës garanton respektim të ambientit dhe eficiencë në konvertimin në energji elektrike të mbetjeve që digjen, energji e cila do të shpërndahet në rrjetin elektrik,” shprehet Rama.

Mërtiri: “Plehrat!”

Por çfarë mendon Mirel Mërtiri, njeriu që duket se menaxhonte të gjithë aspektet operacionale të shoqërisë koncesionare “Albtek Energy”, e cila kishte fituar kontratën për ndërtimin e impiantit të mbetjeve në Elbasan, për bashkëpunimin me “Paul Wurth”?

Në dosjen hetimore të SPAK-ut lexohet ndër të tjera:

Në datën 21.07.2017, i pandehuri Mirel Mërtiri i ka dërguar një email të pandehurit Klodian Zoto, që lidhet me procesin e ndërtimit të inceneratorit të Elbasanit. Bashkëngjitur ndodhet një e-mail tjetër që i është dërguar të pandehurit Mirel Mërtiri në datën 20.07.2017, në gjuhën italiane që gjatë hetimeve është përkthyer në gjuhën shqipe, në të cilin parashtrohen problematika në lidhje me programin e punimeve.

“I pandehuri Mirel Mërtiri i ka shkruar të pandehurit Klodian Zoto si vijon: “A janë në rregull keta plehrat??? Ju lutem një përgjigje shumë të Fortë sot dhe paralajmëroni PË (Paul Wurth, shën.red) që ndërprisni çdo marrëdhënie deri në rregullimin e të gjithë problematikave që ka EL (Elbasani, shën red….”,  thuhet në dosjen e SPAK-ut.

Edi Rama: "Paul Wurth", guarantee for incinerators. Mirel
Në foto: Pjesë nga dosja hetimore e SPAK-ut për inceneratorin e Elbasanit

Është e paqartë se për cilën arsye shfaqet i irrituar Mërtiri me kompaninë e huaj. Megjithatë, për aq sa gjendet e përmendur në dosjen hetimore të SPAK-ut, kuptohet se “bosi” është Mërtiri dhe “Paul Wurth” është thjesht një nënkontraktor, si shumë të tjerë që kanë bashkëpunuar me “grupin e inceneratorëve”.

“Paul Wurth” dhe inceneratorët

E-mail-i i shkëmbyer mes Mërtirit dhe Zotos tregojnë se “Paul Wurth” ka qenë e përfshirë në bashkëpunim me “grupin e inceneratorëve” që tek projekti i impiantit të mbetjeve në Elbasan, i cili nisi ndërtimin në vitin 2014.

Ndërkohë, të dhënat zyrtare, të bëra publike shumë vonë, treguan se kompania e huaj është angazhuar zyrtarisht, kësaj radhe si “aksioneve”, tek shoqëria “Integrated Energy bv”, e cila fitoi koncesionin 128 milionë euro për ndërtimin e landfillit dhe inceneratorit të Sharrës, në Tiranë, në vitin 2016.

Në datën 23 Qershor 2016, tre kompani, përkatësisht “Energy Recuperator S.P.A.”, “Paul Wurth Italia S.P.A.” dhe “Integrated Technology Services” (në pronësi të Klodian Zotos), i drejtuan Ministrisë së Mjedisit, një shkresë me lëndë “Letër interesi për projektpropozimin”, ku ato shpreheshin të interesuara për rehabilitimin e landfillit ekzistues të Sharrës, ndërtimin e landfilleve të reja dhe inceneratorit për prodhimin e energjisë elektrike.

Vetëm 5 ditë më vonë, ministri i Mjedisit në atë kohë, Lefter Koka, e konsideron të pranueshme kërkesën dhe fton kompaninë që të paraqes projektin e detajuar.

Njëkohësisht, Lefter Koka vë në dijeni për propozimin edhe kryetarin e Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, fakt që dëshmon se kryebashkiaku ishte në dijeni që në fillim të procedurës.

Në shtator 2016, shoqëritë transferohen në Hollandë dhe nga aty sjellin propozimin e tyre bashkë me një studim, pra shoqëria koncesionare “Integrated Energy B.V.” vë në dispozicion të Ministrisë së Mjedisit dokumentacionin shtesë për propozimin e pakërkuar, duke informuar gjithashtu se kjo shoqëri ishte formuar nga kompanitë nismëtare të projektit dhe kishte për qëllim një implementim të rregullt të projektit për Zonën e Trajtimit të Mbetjeve Tiranë.

Edi Rama: "Paul Wurth", guarantee for incinerators. Mirel
Në foto: Pjesë nga “propozimi i pakërkuar” i kompanisë “Integrated Energy bv” për landfillin e Tiranës

Në vitin 2021, hyri në fuqi ligji që detyronte kompanitë të regjistronin pronarët fundorë, të cilët zotëronin më së paku 25 përqind të aksioneve të tyre.

In the Register of Beneficial Properties for the company "Integrated Energy bv", registered in Amsterdam, Holland, it does not appear that, at least from 2021, the name of "Paul Wurth" appears as the beneficial owner.

Like many details of the "incinerator affair", the history of their real owners continues to remain a mystery.

The head of SPAK, Altin Dumani, stated a few days ago that the investigation into the incinerator affair has many difficulties, due to the fact that it is not yet known who the real owners are./ Boldnews.al

Lajmet e fundit nga