LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Takimi në Këshillin e Europës/ Publikohen konkluzionet e miratuara për Ballkanin Perëndimor

23 Qershor 2022, 22:53, Aktualitet CNA
Takimi në Këshillin e Europës/ Publikohen konkluzionet e
Takimi në KE

Zëdhënësi i Këshillit të Europës ka publikuar konkluzionet për Ballkanin Perëndimor, të miratuara në takimin e fundit që u mbajt në Bruksel dhe që përfundoi sërish me një bllokadë për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Mes konkluzioneve shihet se BE-ja shpreh edhe një herë përkushtimin ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor dhe bën thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit. Gjithashtu, mes tyre flitet rëndësia e reformave dhe një zgjidhje e menjëhershme e ngërçit mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë.

Konkluzionet e miratuara nga Këshilli i Europës


-Bashkimi Europian shpreh plotësisht dhe pa mëdyshje përkushtimin ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor dhe bën thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit.

- Duke u mbështetur në metodologjinë e rishikuar, Këshilli Europian fton Komisionin, Përfaqësuesin e Lartë dhe Këshillin për të avancuar më tej integrimin gradual tashmë midis Bashkimit Europian dhe rajonit gjatë vetë procesit të zgjerimit në një të kthyeshëm dhe mënyrë e bazuar në merita.

- Këshilli Europian rikujton rëndësinë e reformave, veçanërisht në fushën e sundimit të ligjit dhe ato lidhur me pavarësinë dhe funksionimin e gjyqësorit dhe luftën kundër korrupsionit. Gjithashtu bën thirrje që partnerët të garantojnë të drejtat dhe trajtimin e barabartë të pakicave.

- Këshilli Europian u informua për zhvillimet më të fundit mbi diskutimet mes Bullgarisë dhe Maqedonisë. Ai kërkon një zgjidhje të shpejtë të fundit çështjet e mbetura në mënyrë që negociatat e anëtarësimit të hapen pa vonesë.

- Këshilli Europian rikonfirmon nevojën urgjente për një progres të prekshëm në zgjidhjen e çështjeve dypalëshe të pazgjidhura dhe mosmarrëveshjet rajonale mes Beogradit dhe Prishtinës dhe vijimin e dialogut për normalizimin e marrëdhënieve.

-Këshilli Europian mirëpret marrëveshjen politike të arritur më 12 qershor 2022 nga liderët e Bosnjës dhe Hercegovinës në Bruksel, e cila është e nevojshme për stabilitetin dhe funksionimin e plotë të vendit dhe në mënyrë që të përgjigjet ndaj aspiratave të njerëzve. U bën thirrje të gjithë liderëve politikë në Bosnje dhe Hercegovinë për të zbatuar me shpejtësi angazhimet e përcaktuara në marrëveshje dhe urgjentisht të finalizojë reformën kushtetuese dhe zgjedhore, e cila do të lejojë që vendi të përparojë me vendosmëri në rrugën e tij europiane, në përputhje me opinionin e Komisionit.

- Këshilli Europian është i gatshëm të japë statusin e vendit kandidat për Bosnje-Hercegovinën dhe fton Komisionin që të raportojë pa vonesë në Këshill për zbatimin e 14 prioriteteve kryesore të përcaktuara në opinionin e tij me vëmendje të veçantë për ato që përbëjnë një grup të konsiderueshëm reformash në mënyrë që të Këshilli Europian të kthehet për të vendosur për këtë çështje. /CNA.al

Lajmet e fundit nga