LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Spanja, shteti që do të ofrojë 3 ditë pushim për gratë që vuajnë nga dhimbjet e menstruacioneve

21 Maj 2022, 13:14, Kuriozitete CNA
Spanja, shteti që do të ofrojë 3 ditë pushim për

Mesatarisht, një grua do të ketë menstruacione deri në moshën 50 vjeç. Në një studim, 90% e njerëzve me menstruacione zbuluan se përjetojnë simptoma të ndryshme. Nga  32% deri në 40% e njerëzve që kanë perioda raportuan se dhimbja është aq e fortë sa u është dashur të humbasin punën ose shkollën.

Qeveria e Spanjës propozoi një ligj që do t’i lejojë gratë që vuajnë nga periudha të dhimbshme të marrin disa ditë “leje menstruale”. Drafti i projektligjit thotë se gratë mund të kenë 3  ditë pushim dhe kjo mund të zgjatet në 5 – në rrethana të caktuara.

Leja mjekësore 3-ditore do të lehtësohet me notën e mjekut, por nuk do t’u jepet atyre që kanë shqetësime të lehta. Duke pasur parasysh se më shumë se gjysma e grave vuajnë nga periodat e dhimbshme, kjo masë do t’u japë lehtësim shumë njerëzve.

Prezentizmi  – akti i paraqitjes në punë pa qenë produktiv – përbën mesatarisht  9  ditë të humbura në vit për ata që vuajnë nga dhimbje menstruale. Disa kompani raportojnë se që nga adoptimi i konceptit të “lejes periodike”, besimi midis menaxherëve dhe punëtorëve është rritur dhe punonjësit duken më produktivë se më parë.

“Pushimi me afat” i Japonisë ekziston që nga viti 1947 . Ligji nuk kërkon që kompanitë të ofrojnë leje me pagesë ose pagesë shtesë për gratë që zgjedhin të punojnë gjatë menstruacioneve. Në vitin 1965, 26% e punonjësve kërkuan pushim. Në vitin 2017, vetëm 0.9% e grave e pretenduan atë.

Punonjëset femra në  Korenë e Jugut kanë të drejtë për pushim menstrual dhe u sigurohet pagesa shtesë nëse nuk i shfrytëzojnë ditët e pushimit.

Në  Zambi, gratë mund të marrin 1 ditë pushim çdo muaj, një politikë e njohur edhe si “Dita e Nënës”.

Spanja është gjithashtu e vendosur të bëjë produktet sanitare më të aksesueshme për masat. Ato do të jenë pa pagesë në qendrat arsimore dhe sociale dhe taksat për këto artikuj do të ulen më tej. I gjithë projektligji pritet të miratohet këtë javë.

Lajmet e fundit nga