LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Gjenden në Meksikë gjashtë bretkosat më të vogla në botë

20 Prill 2022, 14:47, Kuriozitete CNA

Shkencëtarët kanë identifikuar gjashtë lloje të reja bretkosash, disa më të vogla se diametri i një monedhe.

Amfibët miniaturë jetojnë në shumëllojshmëri habitatesh në Meksikë dhe sapo janë zbuluar nga shkencetaret.

Shkencëtarët që ndihmuan në identifikimin e gjashtë specieve të reja Craugastor thonë se ato duhet të klasifikohen si të rrezikuara dhe kanë kërkuar që ato të mbrohen.

Dr Jeff Streicher, kuratori i lartë për amfibët dhe zvarranikët në Muzeun e Historisë Natyrore, u përfshi në përshkrimin e specieve.

Në total, u përshkruan gjashtë lloje të reja, duke e çuar numrin e përgjithshëm të specieve Craugastor në Meksikë në 12.

Këto përfshijnë C. bitonium, i quajtur sipas modelit të tij me ngjyra dy-tonesh, së bashku me të tjera të emërtuara për zonën lokale.

Një specie, C. portilloensis, është edhe më e vogël me pak më shumë se 11 milimetra e gjatë, por meqenëse ekzemplarët nuk janë rritur plotësisht, është e vështirë të vlerësohet se sa më të mëdha mund të bëhen këto bretkosa.

Megjithatë, pavarësisht nga madhësia e tyre e vogël, asnjë nga zbulimet e reja nuk thyen rekordin për amfibët më të vegjël në botë.

Për shumë vite, bretkosa më e vogël në botë mendohej të ishte bretkosa ari braziliane (Brachycephalus didactylus), e cila është vetëm 8.6 milimetra e gjatë dhe u zbulua në vitet 1970.

Por në vitin 2012, Paedophryne amanuensis u gjet në Papua Guinenë e Re, me meshkuj me një gjatësi mesatare prej vetëm 7.7 milimetrash.

Bretkosat Craugastor të Meksikës dhe Guatemalës jetojnë në një shumëllojshmëri pyjesh të ndryshëm nga pyjet malore në pyjet e shiut. Ato përfshijnë një sërë madhësish dhe ngjyrash të ndryshme, me shumë specie që jetojnë krah për krah.

Kjo do të thotë se speciet miniaturë të bretkosave mund të jenë ngatërruar për të miturit e të afërmve më të mëdhenj, thanë studiuesit, dhe kështu ata u nisën për të rivlerësuar amfibët dhe për të zbuluar se sa lloje ka në të vërtetë.

Disa klasifikohen në nivelin më të ulët të shqetësimit të ruajtjes, por të tjerët janë të rrezikuar. Ata përballen me kërcënime, duke përfshirë dëmtimin e habitateve të tyre dhe kitridiomikozën, një sëmundje kërpudhore që po shkatërron popullatat e amfibëve në mbarë botën.

Studenti i doktoraturës Tom Jameson, autori kryesor i studimit, thotë: ?Edhe në dekadën e fundit, shumë nga popullsitë e tyre duket se janë në rënie./ CNA.al

Lajmet e fundit nga