LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Inceneratori i Elbasanit/ Gjiknuri: ERE s’ka caktuar çmim për shkak të ngarkesës

22 Shkurt 2022, 18:56, Aktualitet CNA
Inceneratori i Elbasanit/ Gjiknuri: ERE s’ka caktuar çmim për

Sekretari i Përgjithshëm i PS-së, Damian Gjiknuri i është përgjigjur opozitës në Komisionin Hetimor për Inceneratorët.

Ai tha se Ministria e Energjetikës ka hyrë në këtë proces për shkak të një situate aksidentale si derivat që kishte kjo kontratë.

Ndërsa shtpi se ERE s?ka caktuar çmim për shkak të ngarkesës.

Helidon Bushati: E nisim me momentin kur ju involvoheni përveç pjesës si ministër që keni dhënë mendime. Keni qenë pro këtyre procedurave për 3 inceneratorët

Damian Gjiknuri: Do të doja që të më dëgjonit me vëmendje se cili është roli në atë kohë i Ministrisë së Energjetikës. Ministria e Energjetikës ka hyrë në këtë proces për shkak të një situate aksidentale si derivat që kishte kjo kontratë. Ccdo autoritet në ligjin e koncensioneve thotë; autoritet janë ministritë e ndryshme. Si ka hyrë ministria e Energjetikës këtu? për shkak të propozimit që ka ardhur nga Ministria e Mjedisit, ishte parashikuar që përveç trajtimit të mbetjeve, një nga produktet final të tyre është dhe prodhimi i energjisë, e cila ka vlerë ekonomike. Në momentin që ka vlerë ekonomike dhe do futet dhe një element, ministria e Financave, kërkon që të merret dhe një mendim nga Ministria e Energjetikës. Ministria ka dhënë një përgjigje korrekte për rolin e saj.

Helidon Bushati: Përzgjedhja e procedurës është e autoritetit kontraktor, ju dini ndonjë metodë tjetër mund të jepej përveç koncesionit?

Damian Gjiknuri: Burimet e energjisë si rregull iniciohen nga burimet e energjisë. Ka dhe një ligj për kontratat që nuk janë objekt koncesioni. Ka dhe burime energjie që vijnë nga investitorë privat. Shell më ka ardhur njëherë në zyrë, dhe nëse ka gaz në Shpirag, ata diskutuan që të ndërtonin një burim dhe kërkonin të merrnin një leje, Qëllimi këtu nuk ka qenë të ndërtohet burimi i energjisë, po se si do të menaxhohen mbetjet urbane. Hiri që del nga djegia e depoziton në landfill. ERE nuk ka qenë në gjendje për shkak të kapacitetit. Ky impiant nuk mund të kishte një tarifë të miratuar nga ERE.

 

Lajmet e fundit nga