Fiksimi i verës/ Kujdes me akulloren, gjërat që duhet të dini

23 Qershor 2022, 11:18, Trending CNA
Fiksimi i verës/ Kujdes me akulloren, gjërat që duhet të
Foto ilustruese - Akullore

E kush nuk do të donte të konsumonte një akullore në stinën e verës? Konsumi i saj nuk njeh as moshë e as vend. Aq sa është e pëlqyer nga të gjithë, aq është dhe e rrezikshme për shëndetin nga përmbajtja e qumështit.

Akullorja e cila përmban minerale si kalcium, fosfor dhe magnez, si dhe gjithashtu vitamina A, B12, dhe C, duhet të mbrohet në të gjitha fazat nga prodhimi dhe deri në konsum.

Veçanërisht substancat aromatizuese si shurupi mund të japin reaksion me qumështin, ndaj dhe këshillohet që të konsumoni akullore pa substanca aromatizuese.

Kur akullorja shkrin dhe ngrin, në të krijohen baktere patogjene. Për të shmangur krijimin e këtyre baktereve është e nevojshme që frigoriferi i akullores të jetë cilësor dhe më kryesorja të jetë i sterilizuar. Qumështi i përdorur në prodhim duhet të jetë i kontrolluar dhe i gatuar me nxehtësinë e duhur për të shkatërruar mikroorganizmat patogjene. Në të kundërt, mund të krijohen te konsumatori sëmundje të ndryshme, të transmetuara përmes qumështit.

Akullorja duhet të prodhohet dhe të ruhet në kushte të përshtatshme higjenike. Por nëse do të konsumoni akullore të paketuara, duhet ta konsumoni përpara datës së skadencës./ Përkthyer dhe përshtatur nga CNA.al.

Lajmet e fundit nga