LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kanceri “i heshtur” që po prek moshën e mesme

31 Korrik 2023, 08:18, Shëndeti CNA

Kanceri “i heshtur” që po prek moshën e mesme

Kanceri i ezofagut ka tendencë të etiketohet tani si një "vrasës i heshtur", incidenca e të cilit duket të jetë në rritje, veçanërisht te njerëzit e moshës së mesme, siç kanë zbuluar të dhënat e reja nga Shtetet e Bashkuara.

Simptomat e kancerit të ezofagut shpesh kalojnë pa u vënë re derisa kanceri është tashmë shumë i avancuar. Kjo është arsyeja pse ky lloj i veçantë i kancerit konsiderohet si një nga më "tinzarët".

Në mënyrë indikative, studimet më të fundit zbuluan se shkalla e këtij kanceri pothuajse u dyfishua te njerëzit e moshës 45 deri në 64 vjeç, ndërsa prevalenca e ezofagut Barrett, një gjendje prekanceroze, u rrit me rreth 50% në të njëjtën grupmoshë midis 2012 dhe 2019.

Arsyeja e saktë e rritjes së kancerit të ezofagut tek të rinjtë nuk është kuptuar plotësisht. Megjithatë, rritja e shkallës së obezitetit, dieta e pashëndetshme dhe urthi kronik ose sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) janë faktorë të mundshëm, shpjegon autori i studimit, Profesori i Mjekësisë dhe Shefi i Endoskopisë në Universitetin e Floridës, Dr. Bashar Kumseya .

Urthi kronik çon në ezofag Barrett, i cili, nga ana tjetër, shkakton ndryshime jonormale në qelizat e ezofagut.

Vihet re se rritja e shkallës së kancerit të ezofagut tek të rinjtë reflekton të njëjtën tendencë si në rastin e kancerit të zorrës së trashë.

"Me kancerin e zorrës së trashë , ne rekomandonim ekzaminimin në moshën 50 vjeçare dhe më pas pamë prova bindëse se shkalla po rritej tek të rinjtë, kështu që disa grupe tani po bëjnë thirrje për ekzaminim në moshën 45 vjeçare," tha Qumseya.

Nuk ka ende udhëzime depistimi për kancerin e ezofagut, por Qumseya sugjeroi se "ndoshta është koha për të ndjekur të njëjtën logjikë, veçanërisht nëse një person ka të bëjë me faktorë të tjerë rreziku", si përdorimi i alkoolit dhe pirja e duhanit.

"Nëse keni refluks ose faktorë të tjerë rreziku për kancerin e ezofagut, merrni parasysh të bëni një endoskopi depistuese kur keni një kolonoskopi për të kontrolluar kancerin e zorrës së trashë", këshilloi Qumseya, duke siguruar që të dy testet mund të bëhen në të njëjtën kohë.

Për studimin, studiuesit përdorën të dhënat elektronike të shëndetit të rreth 5 milionë njerëzve në Florida, duke kërkuar shkallën e kancerit të ezofagut dhe ezofagut Barrett te njerëzit në tre grupmosha:

18 deri në 44,

45 deri në 64 dhe

mbi 65 vjeç.

Studiuesit zbuluan se normat e kancerit ishin më të larta në grupmoshën më të vjetër dhe ata arritën në përfundimin se rritja e shkallës së kancerit të ezofagut tek njerëzit e moshës së mesme nuk ishte për shkak të shqyrtimit më agresiv, pasi, gjatë periudhës së studimit, nuk kishte rritje në përqindja e endoskopive.

Në të ardhmen, Qumseya dhe kolegët e tij planifikojnë të rishqyrtojnë të dhënat, me qëllim të dallimit midis dy llojeve të kancerit të ezofagut: adenokarcinoma e ezofagut dhe karcinoma e qelizave skuamoze.

Sipas Dr. Devika Rao , MD, një onkologe mjekësore në Qendrën e Kancerit Memorial Sloan Kettering në Nju Xhersi, tha se ky studim i ardhshëm është kyç për kërkimin, pasi secili lloj ka shkaqe dhe rreziqe të ndryshme potenciale për t'u marrë parasysh.

“Kanceri i qelizave skuamoze është më i përhapur në Evropën Lindore dhe Azi dhe shkaktohet kryesisht nga pirja e duhanit dhe ekspozimi ndaj tij”, tha Rao. Në të kundërt, obeziteti dhe dieta janë dy faktorët më të lidhur me adenokarcinomën e ezofagut.

"Studimet e popullsisë si këto janë të rëndësishme për rritjen e ndërgjegjësimit si në publikun e gjerë ashtu edhe në komunitetet mjekësore," shtoi ajo.

Veç kësaj, ai theksoi: “Është shqetësues fakti që kanceret që dikur konsideroheshin si sëmundje e të moshuarve po evoluojnë në një faktor që ndikohet drejtpërdrejt nga stili i jetesës dhe po ‘godit’ gjithnjë e më të rinjtë”./ CNA

Lajmet e fundit nga