LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

A kujdesemi sa duhet për kockat e muskujt?

27 Korrik 2023, 16:40, Shëndeti CNA

A kujdesemi sa duhet për kockat e muskujt?

Kocka është një ind i gjallë që jo vetëm mbështet mekanikisht trupin, mbron organet vitale, si trurin, zemrën, mushkëritë por gjithashtu prodhon qelizat e gjakut, ruan mineralet dhe ndikon në rregullimin e sistemit endokrin.

Si rezultat i plakjes, ndotjes ambjentale, çekuilibrimit hormonal, mungesave të lëndëve ushqyese, përdorimit të shpeshtë të disa ilaçeve, cikli i rimodelimit të kockave mund të çekuilibrohet.

Sipas statistikave të fundit, shpeshtësia e osteoporozës në qafën e femurit, në shtyllën kurrizore , ose të dyja midis të rriturve të moshës 50 vjeç e lart është 12.6%, ndërsa prevalenca e densitetit të ulët të kockave (dmth., Osteopenia, një pararendëse e osteoporozës) për të njëjtën grupmoshë është 43% .

Degradimi i masës muskulore në lidhje me moshën është një proces i vazhdueshëm, dhe disa studime tregojnë një ulje të masës së muskujve duke filluar që nga mosha 30 vjeç.

Ndërsa osteoporoza karakterizohet nga masë e ulët kockore dhe përkeqësim i indit të kockave, sarkopenia është një rënie progresive të masës muskulore me humbje të forcës ose performancës fizike. Provat në rritje tregojnë se të dy çrregullimet ndajnë shumë rrugë të zakonshme biologjike.

Në fakt, sindroma muskulo-skeletore e lidhur me moshën e quajtur "osteosarkopeni" thekson lidhjet patologjike midis çrregullimeve të njëkohshme të kockave dhe muskujve.

Osteosarcopenia karakterizohet nga kocka poroze dhe të brishta, si dhe masë dhe funksion i ulët muskulor.

Mitokondriet luan një rol thelbësor në shëndetin e njësisë muskulo-kockore.

Funksioni dhe sasia mitokondriale janë të rëndësishme në mirëmbajtjen e osteoblasteve, osteoklasteve në kocka dhe për funksionimin optimal të miociteve në muskuj.

A kujdesemi sa duhet për kockat e muskujt?

Shumë studime sot përqendrohen në performancën mitokondriale, dhe është pikërisht mosfunksionimi mitokondrial që dëmton osteogjenezën, rrit aktivitetin e osteoklasteve dhe përshpejton plakjen e kockës.

Lidhur me plakjen e përgjithshme të muskujve, mitokondritë janë rregullatorë qendrorë.

Në mënyrë të veçantë, humbja e integritetit mitokondrial në miocitet është njohur si një faktor potencial në degjenerimin e muskujve të lidhur me moshën.

Dy janë faktorët kryesor që ndikojnë në shëndetin funksionin mitokondrial: oksigjeni O2 dhe acidi piruvik.

Cilësia e performancës mitokondriale është një përbërës kryesor i plakjes.

Qelizat e vjetëruara grumbullojnë mitokondri jofunksionale, duke rritur prodhimin e llojeve reaktive të oksigjenit, për pasojë duke shtuar mbetjet toksike në qeliza, inde.

Zbatime klinike.

Strategjitë e trajtimit të mënyrës së jetesës ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit muskuloskeletor.

Studimet kërkimore sugjerojnë që një dietë anti-inflamatore, ushtrime si dhe suplemente të tilla si acide yndyrore omega-3 dhe probiotikë mund të ndikojnë pozitivisht në dendësinë dhe cilësinë e kockave.

Qasjet terapeutike të rekomanduara për pacientët me sarkopeni përfshijnë ndërhyrje të përshtatshme ushtruese që ndihmojnë në zbutjen e humbjes së muskujve dhe rindërtimin e masës muskulore.

Komponentë shtesë të trajtimit që rrisin forcën e muskujve mund të përfshijnë proteina esenciale, vitamina, acide yndyrore, oksigjenoterapi.

Identifikimi i mosfunksionit mitokondrial dhe rritja e shëndetit të mitokondrisë përmes trajtimeve të mënyrës së jetesës mund të ndihmojnë gjithashtu për të adresuar çrregullimet e kockave dhe muskujve.

Planet ushqimore terapeutike siç është plani ushqimor mitokondrial, përdorin ushqimin për të mbështetur biogjenezën mitokondriale.

Ushtrimet fizike janë një tjetër qasje terapeutike për të mbështetur mitokondrinë, duke promovuar rritjen e përmbajtjes mitokondriale, duke përmirësuar kapaciteti i frymëmarrjes së secilit mitokondrion.

Trajnimi i kombinuar mund të rrisë këto përfitime duke forcuar performancën dhe cilësinë e mitokondrisë për të ruajtur shëndetin energjik dhe funksional të muskujve të skeletit.

Pregatiti Dr Ilir Allkja

Referencat

1- Sarafrazi N, Wambogo EA, Shepherd JA. Osteoporoza ose masa e ulët e kockave në të rriturit e moshuar: Shtetet e Bashkuara, 2017-2018.

2- Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, Qendra Kombëtare e Statistikave të Shëndetit. Botuar në Mars 2021.

3-https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db405.htm

4- Wiedmer P, Jung T, Castro JP, etj. Sarkopenia - mekanizmat molekularë dhe pyetjet e hapura. Aging Res Rev. 2021; 65: 101200. doi: 10.1016 / j.arr.2020.101200

5-Reginster JY, Beaudart C, Buckinx F, Bruyère O. Osteoporoza dhe sarkopenia: dy sëmundje apo një? Nutr Metab Care. 2016; 19 (1): 31-36. doi: 10.1097 / MCO.0000000000000230

6- Kirk B, Miller S, Zanker J, Duque G. Një udhëzues klinik për patofiziologjinë, diagnozën dhe trajtimin e osteosarkopenisë. Maturitas. 2020; 140: 27-33. doi: 10.1016 / j.maturitas.2020.05.012

Lajmet e fundit nga