LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Më shpejt nga sa mendoni/ Kur filluan burrat të heqin për herë të parë mjekrën

19 Mars 2023, 15:43, Kuriozitete CNA

Më shpejt nga sa mendoni/ Kur filluan burrat të heqin për

Mjekra ka qenë gjithmonë simbol i fuqisë dhe autoritetit. Por ato kanë qenë gjithmonë brenda dhe jashtë modës, në varësi të nevojave të çdo epoke.

Në shekullin e 17-të mjekra lidhej me gjendjen e mirë fizike dhe mirëqenien fizike. Mjekra nënkupton shëndetin dhe aftësinë seksuale.

Sado e çuditshme që tingëllon përmes historisë së mjekrës, ne mund të mësojmë për paragjykime të rëndësishme shoqërore dhe paradokse historike. Gjatë mesjetës, burrat me mjekër mbanin një pozicion të rëndësishëm në piramidën shoqërore, dhe rregullimi i qimeve të fytyrës lidhej me fenë, shëndetin dhe politikën.

Ndoshta lidhja kryesore e mjekrës konsiderohet të jetë lidhja e saj e drejtpërdrejtë me fenë. Në të gjitha fetë mjekra është një stereotip kulturor i njohur. Shenjtorët e krishterë dhe si rrjedhojë edhe priftërinjtë janë identifikuar me mjekrën e gjatë. Meshkujt hebrenj nuk e heqin mjekrën, ndërsa për hindusët mjekra është dhuratë nga vetë Zoti dhe duhet adhuruar. Ajo gjithashtu luan një rol qendror në mesin e muslimanëve.
Gjatë shekullit të 17-të, mjekra ishte një simbol i fuqisë dhe burrërisë. Sipas shkrimtarit John Baller në 1653, ushtrimi i pushtetit i përkiste ekskluzivisht njeriut dhe se të rruash mjekrën ishte “një blasfemi, një veprim i papenduar kundër Natyrës dhe Zotit, mjekra e të cilit ishte vepër e Tij”.

Një nga zakonet më të nevojshme, por në të njëjtën kohë më të mërzitshme të kujdesit të meshkujve ka qenë rruajtja. Kjo është e sigurt.

Historia tregoi se si mjekra hiqej apo qëndronte në fytyrën e burrit në varësi të kushteve, fesë, luftërave dhe sigurisht klasës ekonomike të secilit. Për fat të mirë për ne, njerëzimi ka bërë përparime të mëdha gjatë historisë dhe nuk ka dyshim se teknologjia e ka bërë jetën tonë më të lehtë (se sa natyra).

Është e pamundur të dihet se cilët ishin burrat e parë që rruanin mjekrën. Për njeriun parahistorik, rritja e rëndë e flokëve ishte një barrë e madhe, veçanërisht pas përfundimit të epokës së akullit.

Historia nga qytetërimi i egjiptianëve deri te manastiret franceze të mesjetës na tregon se mjekra ka qenë gjithmonë diçka që ka sjellë polemika.

Në fillim nuk kishte brisqe, kështu që burrat duhej t’i hiqnin flokët një nga një derisa të hiqeshin të gjithë.

Nga viti 30,000 para Krishtit mund të gjenden mjete rruajtjeje si guaska dhe gurë./CNA

Lajmet e fundit nga