LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Farmers do not benefit from grain subsidies/ Documentation difficult to complete

2022-10-28 22:51:15, Denoncim CNA

Farmers do not benefit from grain subsidies/ Documentation difficult to complete

This is support for wheat cultivation for the new planting season. But in Fiks Fare, farmers from Maliqi complained as they have difficulties in collecting documentation to benefit from the grain subsidy.

They state that they have planted hectares of wheat, but that they cannot document them, since they have rented the land and the owners are abroad to complete the relevant documentation.

Përgatitjet e  dokumenteve për subvencion është shumë i sikletshëm sepse toka është e ndarë në shumë parcela të vogla. Po kështu asnjë garanci kundrejt dëmtimeve që mund të vijnë nga moti i keq nuk i siguron të mbjellat e tyre. Sipërfaqja sivjet është shtuar më grurë, por përsëri ka vështirësi dhe nuk kanë siguri deri në korrje.

Njëri prej fermerëve z. Orahanaj shprehet vetëm dy ditët e fundit kanë mbjellë diku tek  15-16 ha me grurë. “Në momentet e para të vetëdeklarimit kam deklaruar 44 ha. Por meqë ishte fillimi dhe tokat ofrohen me qira më pas, nga njerëzit që nuk mund t’i punojnë ose janë të larguar, unë kam kaluar në 53 ha dhe më pas i kam deklaruar pranë AZHBR-së  47 ha”  Këto sipërfaqe fermeri ua ka marrë me qira gati 150 fermerëve,  të cilëve u duhet t’u marri të gjithëve  AMTP ( Akti  i Marrjes së Tokës në Pronësi), që sipas tij është e pamundur pasi shumica janë larguar jashtë shtetit.

Edhe pse kanë mbjellë sipërfaqe të mëdha  dhe janë kanë plotësuar kushtet që nga fara e fiskalizuar, sërish nuk e dinë nëse do jenë fitues të subvecionit.

Të njëjtin problem me dokumentacionin e tokës kanë edhe fermerët në fshatin Orman-Pojan. Perenc Kreka fermer, pohoi për Fiksin se ka mbjell 12 ha grurë dhe vetëm 10 ha. “Dokumentacioni është shumë i vështirë të plotësohet. Njerëzit janë larguar komplet si familje, në Amerikë, Angli, Francë ” tha ai.  Edhe  fermeri Vasil Plasa nga Pojani shprehet se ka mbjellë 30 ha grurë , por me letra ka vetëm 20 ha.
Fiksi foli edhe me agronomin e Bashkisë Maliq, z. Aurel Zenollari.

Edhe  ai foli mbi vështirësitë që kanë hasur fermerët  pasi parcelat e mbjella nga ta janë të pjesëzuara, dhe prandaj dokumentet janë tepër voluminoze.  Pyetjes së Fiksit që a ia vlen të mbjellësh grurë duke patur parasysh edhe dëmtimet  që vijnë nga natyra, z. Zenollari u shpreh se dëmin më të madh në grurë e bën breshëri.

So the state supports them in planting the wheat crop, but the documentation is difficult to complete and does not provide any security against damages that may come from bad weather./ tch

Lajmet e fundit nga