LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E rrallë/ Krijohet roboti që kryen vaksinat kundër Covid 19 pa injektime

6 Nëntor 2021, 14:08, Kuriozitete CNA

Një grup shkencëtarësh kanadez e kanë bërë shumë më të lehtë procesin e marrjes së një vaksine COVID-19, me anë të një roboti që injekton në muskul pa përdorimin e një gjilpëre.

Krijuesit e robotit Cobi, i projektuar në Universitetin e Waterloo në Ontario, thonë se ka kryer me sukses injeksionin e parë autonom robotik intramuskular.

Cobi mbështetet në një rrymë serumi me presion të lartë që kalon përmes një hapjeje në lëkurë sa gjerësia e një floku të njeriut.

Duke përdorur sensorë LiDAR, të njëjtën teknologji të përdorur nga automjetet autonome për të hartuar rrugën, Cobi bën një model të trupit të pacientit dhe softueri i bazuar në AI përcakton vendin optimal të injektimit.

?Ne e krijuam Cobi-n për të përdorur një teknologji të injektimit pa gjilpëra dhe për të demonstruar se pacientët mund të merrnin injeksione intramuskulare, të tilla si vaksinat, pa gjilpëra dhe pa përfshirje nga një profesionist i kujdesit shëndetësor,? tha Tim Lassëell, bashkëthemelues dhe CEO i Cobionix në një. deklaratë .

Në teori, një pacient do të regjistrohej në internet dhe më pas do të mbërrinte në një klinikë ose farmaci dhe do të paraqiste ID-në e tij për kamerën në ndërfaqen e ekranit me prekje të Cobit për ta konfirmuar.

Sensorë të shumtë 3D do të zbulonin praninë e pacientit, sipas Neë Atlas , dhe ‘krahu’ robotik i Cobit mbledh një shishe vaksine. Dhe më pas krijon modelin e pacientit, duke përdorur sensorët e tij LiDAR, përpara se t’i injektojë me vaksinën.

Zgjidhjet autonome si Cobi mund të mbrojnë punonjësit e kujdesit shëndetësor, të zvogëlojnë kostot e kujdesit shëndetësor dhe të përmirësojnë rezultatet e pacientëve” tha bashkëthemeluesja e Cobonix, Nima Zamani./ CNA.al

Lajmet e fundit nga