LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Unë me kancer, vdes doktori?!

23 Qershor 2022, 12:32, Satire Politike Mitro Çela

Unë me kancer, vdes doktori?!

-Dje dola pozitiv. Dy herë në dy vjet. Me dy vaksina.

Izolim dhe koqe tri herë në ditë.

Mendja në trup të sëmurë ndjell kujtime-

Shkurt 1987.

U sëmura. Flamë. U shtrova në Sanatorium. Fut gjilpëra. Përtyp koqe. Pa derman.

Duhej bërë biopsi.

Më futën nga hunda një sondë. Morën pak mushkëri.

E çuan në laborator.

U hap fjala:

-Mitroja ka kancer?!

-Nuk mund të flas, -tha doktor Karalliu! Bën vaki të dali kancer, -i tha Filipit.

Filipi e çoi haberin në gazetë. Po nga gazeta më solli haberin:

-Mitro Xhani? I ngre nuk i ngre patkojtë, në gazetë ta zunë vendin?!

Nekrollogjinë e kam gati. Do t'i hedhësh një sy?

-...

-Nga që më donte, e kishte tharë. Qamë të dy. Ai më shumë.

-Pas teje, do qaj vetëm kur të vdesi Koço Devole…

Pas 21 ditëve erdhi biopsia.

Doktor ngriti supet:

-Çudi! Nuk doli kancer? Po pse mushkëritë nuk zbrazen?!

Pas dy ditësh doktori erdhi te shtrati. I ndriste nuri:

-E gjetëm. Ke sarkoidozë! Sëmundje siedeze! Je rasti i 15 në Shqipëri! Hata!

Karalliu bëri epikrizën. Një grusht me kortizone.

Çdo ditë mi jepte infermerja.

Çdo natë i hidhja në hale.

Me këtë skenar kaluan tre muaj.

Erdhi maji. Diell. Ajër i pastër. U shërova.

Dola nga spitali. Karalliu më dha recetën: kortizone. Kur u ndamë më tha:

-Mitro! Më befason. Kush pi kortizone-trashet. Ti-thahesh! Do bëj një studim...

Në vitin 1991 u bëra deputet. Ha o xhupe, po o xhupe, llafoste Nastradini.

Shkova në Romë. Dy javë në spital. Më tha doktori:

-Ke kaluar një të ftohtë të vjetër. Pak mushkëri e ke të kalçifikuar. Pa merak. Kujdes. Ruaju nga moti dhe mos tradhëto gruan?!

10 vjet më vonë. Në bulevard takova doktor Karalliun. Zgurdulloi sytë:

-Gjallë Mitro!...

-Gjallë!

-11 të sëmurët nga sarkoidoza kanë shkuar te të shumëtit. Ti?!

-Doktor! Më dukesh pak i verdhë?! Kujdes! Ruaj shëndenë.

Kaluan disa vjet. Nje ditë shkuam në sanatarium me Filipin. Te dera një shpallje:

-Vdiq doktor Karalliu!

-Kush e nisi e kush e bitisi, -ngrysi vetullat Filipi...

Lajmet e fundit nga