LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

 Shqiptarët “informohen” në televizon dhe zbrazen në rrjetet sociale

24 Prill 2023, 20:29, Opinione Hysni Gurra
 Shqiptarët “informohen” në televizon dhe zbrazen
Gazetari Hysni Gurra

Censura në rrjetet sociale është skemë globale të cilën unë dyshoj se mund ta zgjidhim individualisht dhe shpejt. Kur kjo censurë i ka ndodhur Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, akoma në detyrë, që pretendojnë të jenë kampion të lirisë së shprehjes, këto tjerat janë hiçgjë.

Në Shqipëri, në Tiranë konkretisht, censura më e madhe që të bëhet është kur kritikon Erion Veliajn, i cili është pjellë lokale e këtij sistemi global që censuron në mënyrë të pamëshirshme.

Ka edhe modele të tjera të censurës shtetërore që bën Putini, Xi-ja, Vuçiçi, Erdogani etj, krerë shtetesh që sundojnë me dorë të hekurt vendet e tyre, dhe nuk është i huaj as Erion Veliaj në këtë familje armiqsh të fjalës së lirë.

Bile Erioni është edhe më keq sepse është i dytë në Shqipëri, nuk është i parë si ata.

Gjithësesi, ajo që ka më shumë rëndësi në Tiranë është censura që i bëhet rivalit të drejtpërdrejtë të Veliajt, Belind Këlliçit, nga mediat kombëtare dhe jo kombëtare.

Është censurë e pashembullt ajo që televizione kombëtare ose jo, kërkojnë shkresa zyrtare nga një institucion arsimor për të sulmuar Këlliçin, dhe si në TV si në websitet e tyre censurojnë shkresën që vetë kanë kërkuar. E nxjerrin atë nga konteksti dhe nuk bëjnë as përgënjeshtrim as kërkojnë falje për këtë gjë.

Është e çuditshme, por është e matur, që manipuluesi më i madh në Shqipëri mbetet televizioni. Pra si ndodh, shqitarët janë më të angazhuarit politikisht në rrjetet sociale, bëjnë komente politike, por pasi janë manipuluar nga televizioni.

“Informohen” në televizon dhe zbrazen në rrjetet sociale.

Sipas Eurostat, vetëm 46% e përdoruesve të internetit lexojnë lajme online dhe revista, përqindje që është më e ulëta në Europë dhe shumë poshtë mesatares europoiane prej 64%.

10:45 Opinione Mitro Çela

Ujku me dy këmbë?!

Duke qënë me nge, nisa të “kullos” nëpër internet. Ha...

16:41 Opinione Lutfi Dervishi

Agjërim… digjital

Po sikur të provonim agjërimin digjital? Të shkëputem...

15:08 Opinione Hysni Gurra

Kallaji i rrogave...

Ditë për ditë, deri në ditën e fundit të fushatës elek...

16:45 Opinione Lutfi Dervishi

Po ti sa e ke rrogën?

Kjo pyetje nuk bëhet. Është e pakuptimtë, e pasjellshm...

Lajmet e fundit nga