LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Tipari që tregon se sa inteligjentë jemi

23 Korrik 2023, 17:19, Lifestyle CNA

Tipari që tregon se sa inteligjentë jemi

Një grup shkencëtarësh nga Australia pretendojnë se gjeometria e trurit mund të "zhbllokojë" sekretet e inteligjencës.

Një ide e zgjuar ose një linjë e mirë ka shumë të ngjarë të tregojë se sa i zgjuar jeni. Megjithatë, kjo lidhet edhe me gjeometrinë e trurit, siç argumentojnë studiuesit nga Australia. Sipas studimit përkatës, të publikuar në Nature, arkitektura gjeometrike që ekziston brenda trurit duket se luan një rol në njohjen, emocionet dhe sjelljen njerëzore. Në fakt, ekspertët argumentojnë se ndikimi i gjeometrisë së trurit është i tillë që madje tejkalon ndikimin e lidhjeve komplekse nervore të trurit.

Truri i njeriut përbëhet nga miliarda neurone ngacmues elektrik, të cilët marrin, përpunojnë dhe transmetojnë informacion përmes sinjaleve elektrike dhe kimike, duke formuar rrugë të panumërta nervore. Çdo përvojë e re krijon një rrugë të re, duke ndryshuar potencialisht sjelljen e ardhshme. Këto shtigje forcohen me përvoja të përsëritura dhe mund të konsolidohen në një aftësi të mësuar me përsëritje të mëtejshme.

Për të arritur në përfundimet e tyre, studiuesit australianë morën më shumë se 10,000 skanime të rezonancës magnetike (MRI), duke analizuar modelet e dridhjeve dhe lëkundjeve të trurit ndërsa subjektet kryenin detyra të ndryshme të dizajnuara për të hetuar trurin e njeriut.

“Lëkundjet e trurit përcaktohen nga karakteristikat e tij strukturore, gjeometrike dhe anatomike”, shpjegon Dr. Kevin Aquino nga BrainKey dhe Universiteti i Sidneit dhe një bashkautor i studimit.

Duke krahasuar modele të ndryshme të aktivitetit në modelet e trurit, studiuesit izoluan dhe ekzaminuan efektet e formës së trurit, duke zbuluar se gjeometria e trurit, d.m.th., skica dhe lakimi i tij, ndikuan ndjeshëm në funksionin e tij , njësoj si forma e një daulleje që përcakton tingujt që mund të prodhojë.

"Ne zbuluam se lëkundjet e varura nga gjeometria e trurit përfaqësonin kufizimin më të fortë anatomik në funksionin e tij ," tha autori kryesor i studimit, profesor Alex Fornito nga Monash. "Duke përdorur modele matematikore, ne konfirmuam se marrëdhënia e ngushtë midis gjeometrisë dhe funksionit drejtohet nga aktiviteti i valëve të trurit, i cili dominon të gjithë trurin, ashtu si forma e një liqeni ndikohet nga valëzimet e formuara nga një guralec që bie," shtoi ai.

Ekspertët pohojnë se gjetjet e reja do të kontribuojnë në një kuptim më të mirë të funksionit të trurit dhe  plakjes . “Këto gjetje hapin rrugën për të kuptuar mënyrën se si funksionon truri, si dhe rrezikun me të cilin përballet për zhvillimin e sëmundjeve neurologjike dhe gjithashtu mendore”, përfundon ai.

“Ky studim bie ndesh me pikëpamjen e mbajtur më parë se detyra të ndryshme zhvillohen në fusha specifike të rritjes së aktivitetit të trurit, duke dëshmuar se studimet e mëparshme ndoshta kanë arritur të nxjerrin në pah vetëm majën e ajsbergut për sa i përket funksionit të trurit ”, komentoi Dr. James Pang, një psikolog në Universitetin Monash në Australi.

“Ne e dimë se disa mendime ose ndjesi shkaktojnë aktivitet në pjesë të veçanta të trurit, por ky studim zbulon se modelet e strukturuara të aktivitetit evokohen pothuajse në të gjithë trurin,” përfundoi ai./ CNA

Lajmet e fundit nga