LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Si formohet bora?

24 Dhjetor 2022, 08:46, Kuriozitete CNA

Si formohet bora?

Bora formohet kur temperaturat janë të ulëta dhe ka lagështi në atmosferë në formën e kristaleve të vogla të akullit.

Çfarë është bora?
Dëbora përkufizohet si "reshje të ngurta që ndodhin në një shumëllojshmëri kristalesh të vogla akulli në temperatura shumë nën 0 °C, por si fjolla më të mëdha bore në temperatura afër 0 °C". Është një nga fenomenet më të habitshme të motit në Mbretërinë e Bashkuar që shkakton një transformim të botës përreth nesh, por gjithashtu mund të çojë në potencial për përçarje.

Si formohet bora?
Bora formohet kur kristalet e vogla të akullit në re ngjiten së bashku për t'u bërë fjolla dëbore. Nëse mjaft kristale ngjiten së bashku, ato do të bëhen aq të rënda sa të bien në tokë.

Flokët e borës që zbresin përmes ajrit të lagësht që është pak më i ngrohtë se 0 °C do të shkrihen rreth skajeve dhe do të ngjiten së bashku për të prodhuar thekon të mëdha. Flokët e borës që bien përmes ajrit të ftohtë dhe të thatë prodhojnë borë pluhur që nuk ngjitet së bashku.

Bora formohet kur temperaturat janë të ulëta dhe ka lagështi në atmosferë në formën e kristaleve të vogla të akullit.

Sa ftohtë duhet të jetë bora?
Reshjet bien si borë kur temperatura e ajrit është nën 2 °C. Është një mit që duhet të jetë nën zero deri në dëborë. Në fakt, në këtë vend, reshjet më të mëdha të borës priren të ndodhin kur temperatura e ajrit është ndërmjet zeros dhe 2 °C. Dëbora që bie fillon të shkrihet sapo temperatura ngrihet mbi zero, por me fillimin e procesit të shkrirjes, ajri rreth flokeve të borës ftohet.

Reshjet e borës mund të përkufizohen si 'të lehta', 'të moderuara' ose 'të rënda'. Kur kombinohet me erëra të forta, reshjet e borës mund të krijojnë stuhi dhe rrëshqitje.

Nëse temperatura është më e ngrohtë se 2 °C, atëherë fjolla e dëborës do të shkrihet dhe do të bjerë si borë dhe jo si borë, dhe nëse është akoma më e ngrohtë, do të jetë shi.

Bora 'e lagësht' kundrejt borës 'e thatë'
Madhësia dhe përbërja e një flok dëbore varet nga numri i kristaleve të akullit që grupohen së bashku dhe kjo do të përcaktohet nga temperaturat e ajrit. Flokët e borës që bien në ajër të thatë dhe të ftohtë do të jenë të vogla, fjolla pluhuri që nuk ngjiten së bashku. Kjo borë 'e thatë' është ideale për sportet e borës, por ka më shumë gjasa të lëvizë në mot me erë.

Kur temperatura është pak më e ngrohtë se 0 °C, flokët e borës do të shkrihen rreth skajeve dhe do të ngjiten së bashku për t'u bërë thekon të mëdha dhe të rënda. Kjo krijon borë 'të lagësht' e cila ngjitet lehtë dhe është e mirë për të bërë burrë dëbore./CNA.al

Lajmet e fundit nga