LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kur fillon dimri?/ Këto janë dy mënyra për ta përckatuar

24 Dhjetor 2022, 08:20, Kuriozitete CNA

Kur fillon dimri?/ Këto janë dy mënyra për ta

Si e përcaktoni ditën e parë të dimrit varet nëse i referoheni dimrit astronomik apo meteorologjik.

Dita në kalendarin tonë që shënon ditën e parë të dimrit zakonisht i referohet stinëve astronomike të cilat janë rezultat i boshtit të Tokës dhe orbitës rreth Diellit.

Dimër astronomik
Këtë vit, dimri astronomik fillon më 21 dhjetor 2022 dhe përfundon më 20 mars 2023.

Për vitet në vijim, datat e dimrit astronomik do të jenë:

Kur fillon dimri?/ Këto janë dy mënyra për ta

Kalendari astronomik përcakton stinët për shkak të pjerrësisë 23,5 gradë të boshtit rrotullues të Tokës në raport me orbitën e saj rreth Diellit. Të dy ekuinokset dhe solsticet janë të lidhura me orbitën e Tokës rreth Diellit. Megjithatë, datat e Ekuinoksit dhe Solsticit nuk janë fikse për shkak të orbitës eliptike të Tokës ndaj Diellit.

Dimër meteorologjik
Megjithatë, në Met Office, ne shpesh përdorim një përkufizim meteorologjik të stinëve. Sipas kalendarit meteorologjik, dita e parë e dimrit është gjithmonë 1 dhjetori; që përfundon më 28 (ose 29 gjatë një viti të brishtë) shkurt.

Sezonet meteorologjike konsistojnë në ndarjen e stinëve në katër periudha të përbëra nga tre muaj secila. Këto stinë janë të ndara për të përkuar me kalendarin tonë Gregorian, duke e bërë më të lehtë për vëzhgimin dhe parashikimin meteorologjik krahasimin e statistikave sezonale dhe mujore.

Stinët përcaktohen si pranverë (mars, prill, maj), verë (qershor, korrik, gusht),  vjeshtë (shtator, tetor, nëntor) dhe dimër (dhjetor, janar, shkurt)./CNA.al

Lajmet e fundit nga