LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Turqia i dhuron mbi 1 milion dokumente Drejtorisë së Arkivave/ Pasurohet fondi i materialeve osmane

1 Shtator 2022, 16:53, Kulturë CNA
Turqia i dhuron mbi 1 milion dokumente Drejtorisë së Arkivave/
Dokumente në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave

Arkivi i Perandorisë Osmane me qendër në Stamboll i ka dhuruar 1 milionë njësi dokumentare Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave (DPA), duke pasuruar kështu fondin e materialeve osmane.

Lajmi është bërë i ditur nga vetë DPA, e cila zbulon se dokumentet e marra nën zotërim në trajtë digjitale mbulojnë veprimtarinë politike dhe shoqërore të shqiptarëve përgjatë sundimit osman pesëshekullor.

Mes tyre gjenden vendime dhe dekorime të personaliteteve të ndryshme, siç është kërkesa për ngritjen në grada të Mahmut Pashës; informacione mbi përplasjet politike midis prijësve në hapësirën shqiptare, sikurse konflikti mes Ali Pashës dhe Ibrahim Pashës; evidenca mbi mësimin e shqipes në Vlorë dhe në Shkup; informacione mbi dinastitë e qyteteve shqiptare; të dhëna mbi lëvizjet nacionale shqiptare, greke, serbe etj dhe dokumente të karakterit religjoz.

Turqia i dhuron mbi 1 milion dokumente Drejtorisë së Arkivave/
Dokument në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave

Gjithashtu, pjesë e këtyre dokumenteve që i shtohen fondit të materialeve osmane, janë zhvillimet fetare në rajon, si feja Islame, e Krishterë dhe Judaizmi. Në këto dokumente do të gjejmë edhe dinamikat sipas shoqërive përkatëse.

Ky dhurim vjen në vazhdën e përpjekjeve disa vjeçare të Arkivit shqiptar dhe të marrëveshjes së bashkëpunimit mes dy institucioneve, për shkëmbimin e dokumenteve arkivore.

Më herët, në vitet 2015 dhe 2020, Arkivi i Stambollit ka dhuruar përkatësisht rreth 5 mijë dhe 350 mijë fletë dokumente. Mes tyre gjendeshin urdhëresa, fermanë, të dhëna biografike të Ismail Qemalit, si edhe dokumentacion mbi Ali Pashën, një pjesë e të cilit i është dhuruar organit të kujtesës lokale, Muzeut të Tepelenës.

Kjo bazë e gjerë kërkimore do të shërbejë si shtysë për kryerjen e hulumtimeve të mëtejshme, që hedhin dritë mbi veprimtarinë tërësore të Shqipërisë dhe të shqiptarëve gjatë periudhës osmane deri në shpalljen e Pavarësisë./ B.A. - CNA.al

Lajmet e fundit nga