LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Europol ngre alarmin/ Banda kriminale të nëndheshme në BE, qarkullojnë miliarda euro

11 Shtator 2023, 12:07, Kosova & Bota CNA

Europol ngre alarmin/ Banda kriminale të nëndheshme në BE,

Një raporti i ri i Europol-it ka ngritur alarmin mbi ekzistencën e bandave të nëndheshme në BE që qarkullojnë miliarda euro.

Raporti analizon të gjitha krimet financiare dhe ekonomike që prekin BE-në, si pastrimi i parave, korrupsioni, mashtrimi, krimi i pronësisë intelektuale dhe falsifikimi i mallrave dhe monedhave.

Nga hulumtimi i bërë rezulton se pothuajse 70% e rrjeteve kriminale që veprojnë në BE përdorin njërën formë të pastrimit të parave ose tjetrën për të financuar aktivitetet e tyre dhe për të fshehur pasuritë e tyre.
Më shumë se 60% e rrjeteve kriminale që veprojnë në BE përdorin metoda korruptive për të arritur objektivat e tyre të paligjshëm.

Gjithashtu bëhet me dije se 80% e rrjeteve kriminale aktive në BE keqpërdorin strukturat legale të biznesit për aktivitete kriminale.

Sa i përket peizazhit kriminal në këtë zonë thuhet se është i fragmentuar, me lojtarët kryesorë të vendosur shpesh jashtë BE-së.

Teknikat dhe mjetet e përdorura nga kriminelët përparojnë shpejt, pasi përfitojnë nga zhvillimet teknologjike dhe gjeopolitike.

“Krimi financiar dhe ekonomik dhe përmasat e tij janë një forcë gërryese në shoqëri. Europol dhe Qendra Evropiane e Krimit Financiar dhe Ekonomik janë pjesë e zgjidhjes. Ky raport parashtron metodat gjithnjë e më të sofistikuara të krimit të organizuar dhe sukseset e zbatimit të ligjit evropian në luftën kundër krimit. Nëse shtetet anëtare të BE-së punojnë së bashku edhe më afër në këtë luftë, ne mund të arrijmë rezultate të mëdha”, tha Komisionerja Evropiane për Punët e Brendshme, Ylva Johansson./ CNA

Lajmet e fundit nga