LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

“Rrëzohen” bashkëpunëtorët e Cosa Nostrës/ Rezart Taçi në arrati, kunati dhe shoferi mbeten në burg

14 Mars 2022, 10:47, Aktualitet CNA

Gjykata e Lartë ka rrëzuar rekursin e  Artur Ballës dhe Bledar Lilos, të cilët kërkonin masë më të butë sigurie.

Dy personat në fjalë akuzohet nga SPAK, në kuadër të grupit kriminal për masë më të butë sigurie dhe janë lënë në masën ?arrest me burg?, nga GJKKO.

Kunati dhe shoferi i biznesmenit të hidrokarbureve Rezart Taçi, do vijojnë të hetohen në masën e sigurisë arrest me burg.

Ndërsa Taçi, vijon të jetë në kërkim ndërkombëtar, por edhe ndaj tij është caktuar masa e arrestit me burg në mungesë.

Hetimi i nisur nga SPAK dhe në bashkëpunim me Antimafian italiane kanë zbardhur të gjithë skemën e pastrimit të parave të grupit kriminale Cosa Nostrën në bashkëpunim me 4 shtetas italianë.

SPAK ka fakte se  skema e pastrimit të parave të krimit drejtohej nga shtetasit italian Francesco Zummo, 90 vjeç dhe I.Z., në bashkëpunim me shtetasin tjetër italian Fabio Petruzzella, të shtetasit zviceran me origjinë italiane D.C., të cilët në bashkëpunim me Rezart Taçin pastronin paratë përmes bizneseve të tij në Shqipëri në sektorin e naftës.

Në këtë skemë pastrami rezultojnë të përfshir ëArtur Balla dhe Bledar Lilo.

Bëhet fjalë për transaksione në shumën 18,399,941.50 Euro, që është sekuestruar nga SPAK.

Rezart Taçi ka qenë pronar i ARMO- si dhe pronar i një televizioni.

Në vitin 2013 tatimet i bllokuan rafinerinë e hidrokarubureve ARMO.

Në vitin 2016 Taçi u arrestua në Zvicër  me urdhër të Prokurorisë Publike të kantonit të Gjenevës në Zvicër, për akuzën e ?mashtrimit?, ?Falsifikimit të dokumenteve? dhe ?Falsifikimi i vulave dhe i stampave ose i formularëve?.

Në vitin 2018,  Taçi u shpall i pafajshëm nga Gjykata e Apelit.

Pasi  akuzohej nga Drejtoria e Tatimeve për mospagim taksash dhe pastrim parash.

Akuzat u ngritën në vitin 2013 dhe më pas ai u arrestua në Zvicër për akuza të tjera si ajo e ?mashtrimit? , ?falsifikimit të dokumenteve? dhe ?falsifikim i vulave dhe stampave ose formularëve?.

Hetimi kishte nisur pas kallëzimit të dy kompanive, një e regjistruar në Panama dhe një tjetër në Hollandë.

Ndërsa tashmë është shpallur në kërkim nga SPAK.

Nga veprimet hetimore të kryera për këtë procedim penal, në bashkëpunim me policinë gjyqësore të Drejtorisë së Policisë së Shtetit, në bashkëpunim dhe në koordinim me Drejtorinë Distrektuale Antimafia në Prokurorinë e Republikës në Gjykatën e Palermos, Itali, janë siguruar dhe janë mbledhur prova konkrete, nga të cilat janë krijuar dyshime të arsyeshme për organizimin dhe funksionimin e një operacioni kompleks financiar ndërkombëtar të kundërligjshëm, të shtrirë në disa shtete të ndryshme, që ka pasur si qëllim ?pastrimin? e një shume monetare të konsiderueshme që përbën produkt të veprimtarisë kriminale.

Janë mbledhur prova se kjo skemë financiare është drejtuar nga shtetasit italian F.Z. dhe I.Z., në bashkëpunim me shtetasin italian F.P., të shtetasit zviceran me origjinë italiane D.C., si dhe të shtetasit shqiptar R.T., i përfshirë në biznese në sektorin e naftës. Ky i fundit në funksion të kryerjes së kësaj veprimtarie ka angazhuar në këtë veprimtari personat e vet të besuar, rezidentë në Shqipëri, respektivisht shtetasin A.B. dhe shtetasin B. L.

Pjesë e kësaj skeme financiare, me ndihmën e shtetasve shqiptarë të përfshirë, ka qenë edhe kryerja e disa veprimeve dhe transaksioneve bankare në një bankë të nivelit të dytë në Shqipëri, veprime të cilat janë realizuar vetëm pjesërisht dhe nuk është arritur që të realizohen plotësisht, për shkak të veprimeve hetimore të kryera nga ana e Prokurorisë së Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar.

Gjatë hetimeve janë mbledhur prova se ndihma në këtë rast për transferimin dhe fshehjen e shumës monetare është bërë kundrejt premtimit për marrjen e përqindjes së caktuar të përfitimit monetar, në raport me shumën monetare që është transferuar në Shqipëri dhe që do të vijonte të transferohej në vende të tjera.

Në kuadër të hetimeve paraprake të këtij procedimi penal, me kërkesë të Prokurorisë së Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar Tiranë, me vendimin nr.93, datë 07.11.2021 të Gjykatës së Posaçme të Shkallës së Parë për Korrupsionin dhe Krimin e Organizuar Tiranë, është vendosur:

Caktimin ndaj personave nën hetim R.T., A.B. dhe B.L., të masës se sigurimit personal ?arrest në burg?, të parashikuar nga neni 238 i Kodit Procedurës Penale, si të dyshuar për veprat penale ?Pastrimi i produkteve të veprës penale ose veprimtarisë kriminale?, ?Grupi i strukturuar kriminal?, ?Kryerja e veprave nga grupi i strukturuar kriminal?, të parashikuara nga neni 287, paragrafi (1), shkronjat (a), (b) e (dh), si dhe nenet 28/4, 333/a/2 dhe 334/1 të Kodit Penal.

Gjatë hetimeve paraprake të kryera lidhur me këtë procedim penal është vendosur masa e sekuestrimit për shumën monetare prej 18,399,941.50 (tetëmbëdhjetë milion, e treqind e nëntëdhjetë e nëntë mijë, e nëntëqind e dyzet e një, pikë pesëdhjetë) Euro.

Shërbimet e policisë gjyqësore të Drejtorisë së Policisë së Shtetit kanë ekzekutuar në datën 12.11.2021 masën e sigurimit personal të vendosur ndaj shtetaseve A.B dhe B.L.

Hetimet paraprake për këtë procedim penal janë në vazhdim e sipër dhe ende nuk kanë përfunduar./CNA.al

Lajmet e fundit nga