LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Inceneratori i Elbasanit prodhon energji, por nuk e shet/ Kapet “mat” administratori  

15 Shkurt 2022, 13:21, Politikë CNA
Inceneratori i Elbasanit prodhon energji, por nuk e shet/ Kapet

Administratori i shoqërisë ?Albtek Energy? shpk, Arjan Baci po dëshmon sot para Komisionit Hetimor Parlamentar, për inceneratorët.

Deputeti i PD-së Luçiano Boçi këmbënguli disa herë që dëshmitarët në Komisionin Hetimor të tregonin nëse inceneratori i Elbasanit ka apo jo pajisje që bën shpërbërjen e hirit.

Por, Baçi deklaroi se në inceneratorin e Elbasanit nuk trajtohen mbetje të tilla si hiri.

Po ashtu ai pranoi që prodhohet energji, por nuk shitet.

Pjesë nga debati:

Boci: Nuk shisni energji?

Baci: Jo, prodhojmë.

Boçi: Ky incenerator ka 4 vite në mos 5 që del me humbje. Kush i paguan këto humbje? se arkën e gjetët bosh.

Baci: Ne nuk kemi bërë një auditim të bilancit. Ne nga momenti i marrjes në ndërtim dhe sot mbajmë përgjegjësi.

Boci: Sa është sasia e mbetjes që përpunohet në inceneratorin e Elbasanit?

Baci: Në impiantin e grumbullimit të mbetjeve në Elbasan, shkon te 110-120 ton në ditë.

Boci: Sa është sasia e energjisë në muaj që prodhohet?

Baci: Nga momenti i marrjes në dorëzim dhe sot, në impiantin e mbetjeve në Elbasan përpunohen mbetjeje vetëm duke u landfilluar. Të ardhurat janë zero, pasi bashkitë e Elbasanit depozitojnë mbështetet me zero lekë.

Boci: Nuk japin asnjë lekë bashki?

Baci: Deri tani kostoja nga bashkitë në landfillimin e Elbasanit janë zero.

Boci: Pse dy bashkitë e tjera e të Elbasanit nuk pranojnë që të vijnë aty meqë është zero?

Baci: Nuk e di pse.

Boci: S?ka përputhje me atë që thonë ato dhe atë që thoni ju.

Arapi: Bëj këtë sqarim se certifikimi i punimeve në bazë të situacioneve ka përfunduar në kohë. Vlerë e cila kap shumën e 25 milionë në lekë e realizuar në përputhje me kontratën. Bashkia e Elbasanit, nëse do të dilte vendimi, do ta merrte në administrim. për shkak të sekuestros preventive që iu bë inveneratrorit, ne u futëm menjëherë në lojë dhe të futeshim në pozicionet e punës. Kontrata koncensionare për ne, po mos të dilte vendimi, për ne do të quhej e mbyllur.

Boçi: Produkti final i inceneratorëve është hiri. Ju ditën që ishim atje për inspektim tha se hiri hidhej në landfill. Hiri është lëndë helmuese. Në kontratë parashikohet që të merren masa nga koncensionari, për hirin si administrohet mbetja e hirit në incenerator. Zoti Arapi nuk ka nevojë për mbrojtje politike. A ka venddepozitimi për hirin? pas hidhet në buzë të Shkumbinit. Si trajtohet?

Arapi: Kam inspektuar dhe vazhdoj të inspektoj inceneratorët dhe landfillimët që janë në proces ndërtimi. kam parë dhe ndoshta në Elbasan janë marrë më shumë me këtë bashki. Di që nga ana teknologjike se inceneratori i Elbasanit bën djegie me temperaturë të lartë. Për Fierin dhe Vlorën, janë gropa të veçanta ku depozitohen mbetje të veçanta. Për Elbasanin nuk e kam. Mbajtja në punë e inceneratorin e Elbasanit ka kosto X lekë. Është mbajtur në punë aparatura se po u fik do ditë të tëra ta ndezim.

Boçi: Teknologjia e përdorur për hirin në Elbasan është konsideruar teknologji e vjetër. Djegie të tilla bëhen me 4 mijë gradë. Dhe ai i Elbasanit e ka më pak. Duhet venddepozitim për hiret, apo hidhet në landfill?

Baçi: ?Albtek Enrgy? shpk për vazhdimin e aktivitetit është pajisur m e leje përkatëse për landifillet, aty janë përcaktuar kodet për të cilat incenetratori i Elbasanit ka të drejtë që të pranojë apo jo mbetjet. Mbetjet spitalore duet të vinë sipas aparaturave. Leja që ka impianti i Elbasanit i mbulon trajtimin e hirit.

Boçi: A ka venddepozitim të veçantë?

Baci: Ne momentin që agjencia ka marrë në administrim impiantin e incenerimit, s?ka pasur vendgrumbullim të mbetjeje të tilla, për arsye të tillë, mbetjeje të hirit nuk ka./CNA.al

Lajmet e fundit nga