Lidhja midis kancerit kolorektal dhe mishit të përpunuar

19 Korrik 2022, 15:20, Sociale Blerta BRATI
Lidhja midis kancerit kolorektal dhe mishit të përpunuar
Foto ilustruese

Autoritetet shëndetësore franceze konfirmojnë "ekzistencën e një lidhjeje midis rrezikut të kancerit kolorektal dhe ekspozimit ndaj nitrateve dhe nitriteve", veçanërisht përmes mishit të përpunuar, në një opinion të botuar të martën pas disa muajsh punë.

Agjencia Kombëtare e Sigurisë Ushqimore (Anses) deklaron se analiza e të dhënave nga publikimet shkencore të publikuara mbi këtë temë “i bashkohet klasifikimit të Agjencisë Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC)”.

Në vitin 2015, IARC e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) e klasifikoi mishin e përpunuar, përfshirë mishin e ushqimit, si kancerogjen (kategoria 1). Ai do të promovonte, ndër të tjera, kancerin kolorektal që vrasin afro 18,000 njerëz në vit në Francë. Nitritet e gëlltitura konsiderohen si kancerogjenë të mundshëm (kategoria 2A). Historikisht, kasapët kanë përdorur përbërës të nitratuar për të zgjatur jetëgjatësinë e produkteve dhe për të parandaluar zhvillimin e baktereve patogjene që shkaktojnë botulizmin në veçanti, një gjendje e rëndë neurologjike që është harruar kryesisht për shkak të kujdesit dhe evolimit shëndetësor.

Këta janë edhe përbërësit që i japin proshutës ngjyrën rozë, e cila është natyralisht gri.

 

 

Lajmet e fundit nga