4 simptoma befasuese të COVID-19

29 Maj 2022, 13:09, Sociale CNA
4 simptoma befasuese të COVID-19
Foto ilustruese

Me rritjen e varianteve të reja të koronavirusit, simptomat e COVID-19 gjithashtu kanë evoluar. Në fillimin e pandemisë, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve renditën simptomat më të zakonshme duke përfshirë ethe, të dridhura, gulçim, vështirësi në frymëmarrje dhe humbje të shijes dhe nuhatjes. Më pas, me Omicron, udhëzimet e simptomave ndryshuan për të përfshirë kollën, kongjestionin dhe rrjedhjen e hundëve.

Por çfarë ndodh me disa nga shenjat dhe simptomat e paqarta të COVID-19? Sipas "Medical Daily", ka pasur raporte për disa efekte anësore të çuditshme, duke filluar nga lezionet e lëkurës deri te humbja e dëgjimit, duke zbuluar se COVID-19 mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash.

Lezionet e lëkurës

Skuqjet e lëkurës të lidhura me COVID-19 u zbuluan në një në pesë pacientë që nuk kishin simptoma të tjera, sipas një studimi britanik të vitit 2021. Njerëzit pësuan skuqje në të gjithë trupin, ndërsa të tjerë shfaqën urtikarie, të cilat janë zona të ngritura dhe kruajtëse të lëkurës. Sipas "WebMD", disa individë zhvillojnë “gishtat e këmbëve COVID-19”, ku lëkura e gishtave të këmbëve fryhet dhe duket e kuqe e ndezur, më pas gradualisht kthehet në vjollcë, me një infeksion COVID-19.

Thonjtë “COVID”

Gjatë një infeksioni, trupat tanë pësojnë ndryshime që pasqyrojnë stresin që po kalojmë. Këto ndryshime mund të ndikojnë edhe në thonjtë tanë. Të sëmurët nga COVID-19 kanë raportuar vija horizontale dhe dhëmbëzime në thonjtë e tyre për shkak të stresit fizik në trupat e tyre. Thonjtë “COVID” zakonisht shfaqen në ditët ose javët pas infektimit, ndërsa thonjtë rriten, thotë "Medical Daily". Ndërsa gjendja mund të jetë fillimisht e dhimbshme, shumica e thonjve kthehen në normale brenda disa javësh.

Rënia e flokëve

Ky efekt anësor i mundshëm i COVID-19 ndodh më shpesh një muaj ose më shumë pas infektimit. Një studim që përfshin 6,000 njerëz që kishin COVID-19 zbuloi se humbja e flokëve ishte simptoma më e zakonshme pas COVID-19, duke prekur 48% të pjesëmarrësve.

Humbje dëgjimi dhe tingëllimë në veshë

COVID-19, si infeksionet e tjera virale, duke përfshirë gripin dhe fruthin, mund të ndikojë në veshin e brendshëm, duke shkaktuar humbje dëgjimi ose tringëllimë në veshët, një gjendje në të cilën dëgjoni zhurma të vazhdueshme ose zhurma të tjera në njërin ose të dy veshët. Sipas "Healthy Hearing", një rishikim sistematik i vitit 2021 që grumbulloi të dhëna mbi komplikimet dëgjimore zbuloi se 7.6% e njerëzve të infektuar me virus raportuan humbje dëgjimi, 14.8% raportuan tingëllimë në veshët dhe 7.2% zhvilluan marramendje.

Ekspertët besojnë se këto simptoma të pazakonta mund të jenë rezultat i inflamacionit, sistemit natyror të mbrojtjes së trupit tonë kundër patogjenëve pushtues. Inflamacioni prodhon citokina, proteina që ndihmojnë në kontrollin e aktivitetit të qelizave imune. Shumë citokina mund të shkaktojnë deficite shqisore, thotë "Medical Daily", gjë që mund të shpjegojë humbjen e dëgjimit dhe tingëllimë në veshët. I njëjti mekanizëm mund të bëjë kërdi me funksionin e kapilarëve të vegjël që sjellin gjak në gishtat e duarve, këmbëve dhe thonjve, si dhe në lëkurë dhe flokë. Për fat të mirë, shumica e këtyre simptomave përmirësohen me kalimin e kohës.

Marrë nga "Newsmax".

Lajmet e fundit nga