LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Lia e majmunit/ Si të shmangni infektimin?

26 Maj 2022, 08:24, Sociale CNA

Lia e majmunit/ Si të shmangni infektimin?

Nga Blerta Brati, mjeke mikrobiologe

1 Simptomat e para janë ethe, dhimbje koke, ënjtje, dhimbje shpine, dhimbje muskujsh dhe pagjumësi e përgjithshme.

2.Simptoma më karakteristike shfaqet 1 deri në 5 ditë pas temperaturës: shfaqet një skuqje e lëkurës që shpesh fillon në fytyrë dhe më pas përhapet në pjesë të tjera të trupit, kryesisht në duar dhe këmbë.

3.Në shumë raste aktuale, njerëzit kanë raportuar shfaqjen e skuqjes në zonën gjenitale.

4.Skuqja e këtyre llojeve të flluskave ndryshon dhe kalon nëpër faza të ndryshme përpara se të formohet përfundimisht një kore e cila më pas bie.

5.Lezionet mund të shkaktojnë cikatrice. Nëse një person ka këtë lloj skuqjeje, ai duhet të shkojë te mjeku dhe të izolohet për të shmangur përhapjen e sëmundjes te të tjerët.

6.Infeksioni zakonisht largohet vetë dhe zgjat nga 14 deri në 21 ditë.

Kujdes!!

Një person mund të infektojë një tjetër derisa të gjitha koret të kenë rënë dhe lëkura poshtë të jetë e paprekur.

Monitorimi i simptomave është thelbësor pasi lia e majmunëve, ndryshe nga COVID-i, nuk transmetohet derisa të shfaqen simptomat.

Virusi i lisë së majmunit klinikisht i ngjan lisë, por është një virus i ndryshëm nga lia e dhenve.

E ashtuquajtura lia e "majmunit" është më beninje, e lidhur me nyjet limfatike (nuk ka nyjet e variçeles), plagët janë më pak të rënda. Lia e majmunit është gjithashtu shumë e ngjashme me linë e dhenve, e cila është më ngjitëse.

Si të shmangni infektimin?

1.Lia e majmunit mund të përhapet kur një person është në kontakt të ngushtë me një person të infektuar. Virusi mund të hyjë në trup përmes lëkurës së dëmtuar, përmes traktit respirator, ose përmes syve, hundës ose gojës.

2.Nuk është përshkruar më parë si një infeksion seksualisht i transmetueshëm, por mund të transmetohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë gjatë marrëdhënieve seksuale.

3.Përhapja mund të bëhet nga çdo gjë:

kontakti me veshjet e veshura nga një person i infektuar (përfshirë shtratin ose peshqirët),

kontakti i drejtpërdrejtë me lezione ose kore në lëkurën e pacientit,

kollitja ose teshtitja nga një person i infektuar.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të virusit - Afrika Perëndimore dhe Afrika Qendrore.

Dy nga pacientët e infektuar në Mbretërinë e Bashkuar ishin nga Nigeria, kështu që ka të ngjarë që ata të vuajnë nga virusi i Afrikës Perëndimore, i cili zakonisht është i butë, por kjo ende nuk është konfirmuar.

Një rast tjetër është ai i një punonjësi të kujdesit shëndetësor i cili u infektua me virusin nga një prej pacientëve.

Rastet më të fundit nuk kanë asnjë lidhje të njohur me njëri-tjetrin dhe as ndonjë histori udhëtimi. Duket sikur ata e kapën atë në MB duke u përhapur nëpër komunitet.

Për të kufizuar përhapjen e virusit, është i nevojshëm ndërgjegjësimi dhe informimi i komuniteteve dhe njerëzve të interesuar si dhe mjekëve, në mënyrë që të identifikohen shpejt të gjitha rastet dhe të gjurmohen kontaktet e tyre.

Një vështirësi për mjekët është se lezionet ngjajnë me ato të lisë së dhenve dhe se lezionet gjenitale mund të ngatërrohen me simptomat e disa sëmundjeve ngjitëse seksuale (sifilizi, herpesi, etj.).

Një test PCR dhe izolimi i virusit mund të konfirmojnë diagnozën, por vetëm disa laboratorë të specializuar janë të pajisur për të kryer këtë lloj analize.

Ndaj, #bëni kujdes me higjienën, #izolohuni, #kontaktoni mjekun.

Ekspertët besojnë se vaksinimi pas ekspozimit ndaj lisë së majmunit mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjes ose ta bëjë atë më pak të rëndë.

Lajmet e fundit nga