LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Forumi Strategjik i Bledit hapet me thirrjen për bashkëpunim të fortë shumëpalësh

28 Gusht 2023, 15:08, Kosova & Bota CNA

Forumi Strategjik i Bledit hapet me thirrjen për bashkëpunim të

Ministrja e Jashtme sllovene, Tanja Fajon, u shpreh për solidaritetin global dhe multilateralizmin e fortë, ndërsa iu drejtua Forumit Strategjik të Bledit më 28 gusht, duke argumentuar se bashkëpunimi dhe solidariteti janë vendimtare për të ardhmen.

"Asnjë sfidë globale nuk mund të trajtohet siç duhet pa veprim global dhe asnjë veprim global nuk mund të përgatitet dhe kryhet pa solidaritet dhe kompromis," tha ajo në fjalimin e saj hapës.

Sipas saj, nevojiten veprime të përbashkëta për të trajtuar çështje të tilla si lufta në Ukrainë dhe konflikte të tjera të armatosura në mbarë botën, ndërprerjet globale të furnizimit me ushqim dhe energji, varfëria dhe pandemia COVID-19.

"Në vend që të na bëjnë të biem në disfatizëm për problemet që shfaqen në horizont, ne duhet të veprojmë tani. Nëse nuk fillojmë t'i zgjidhim problemet urgjentisht, brezi ynë dhe brezat që vijnë do të paguajnë kolektivisht një çmim të madh," tha ajo.

Ajo tha se si ministre e Jashtme dhe si socialdemokrate ishte plotësisht e përkushtuar ndaj "solidaritetit të ndritur", bazuar në të kuptuarit se solidariteti është një investim për përfitimin e përbashkët.

"Unë parashikoj një sistem të drejtë global ku varfëria zhduket, bilanci i të ardhurave dhe ekuilibri gjinor janë normë, bota lufton me sukses ndryshimin e klimës dhe zbaton kalimin në burimet e energjisë së gjelbër dhe ne promovojmë të drejtat e njeriut."

Po aq të rëndësishme janë sundimi i ligjit, liria e medias dhe respektimi i angazhimeve dhe parimeve ndërkombëtare, si respektimi i sovranitetit dhe integritetit territorial të shteteve.

Sipas Fajonit, pengesa më e madhe potenciale për solidaritetin dhe sigurinë globale është populizmi, një metodë politike që përfshin shtrembërimin dhe falsifikimin e fakteve dhe që qëllimisht krijon tensione brenda shoqërive dhe ndërkombëtarisht.

"Më e pakta që mund të bëjmë për të siguruar stabilitet dhe solidaritet është krijimi i një koalicioni të fortë ndërkombëtar që mbështet organizatat dhe institucionet ndërkombëtare. Është po aq e rëndësishme të rregullojmë luftën kundër dezinformatave dhe lajmeve të rreme... Ne gjithashtu duhet të rregullojmë siç duhet inteligjencën artificiale," tha ajo.

Pa adresuar këto dukuri, veprimet e bazuara në solidaritet dhe i gjithë koncepti i solidaritetit pengohen seriozisht.

"Në thelb të tij, solidariteti ndërkombëtar është po aq i fortë sa multilateralizmi - dhe anasjelltas. Në fakt, forcimi i solidaritetit dhe sigurisë ndërkombëtare varet gjithashtu, nëse jo më së shumti, nga një sistem shumëpalësh efektiv."

Për Slloveninë ka dy prioritete kryesore në këtë kontekst, ndalimi i luftës në Ukrainë dhe shfrytëzimi i momentit dhe zgjerimi i BE-së në Ballkanin Perëndimor.

Fajon bëri thirrje gjithashtu për "reformë të mirëmenaxhuar të institucioneve ndërkombëtare". Ajo përmendi se Afrika nuk ka një vend të përhershëm në Këshillin e Sigurimit të OKB-së si një çështje, duke vënë në dukje se mungesa e Afrikës, "duket e palogjikshme, dhe kjo duhet të ndryshohet".

Është gjithashtu e nevojshme të ribalancohet sistemi financiar ndërkombëtar për t'u mundësuar vendeve në zhvillim të financojnë reformat e zhvillimit me kosto të qëndrueshme.

Pavarësisht mangësive të dukshme të sistemit ekzistues shumëpalësh dhe tensioneve ekzistuese në komunitetin ndërkombëtar, Fajon mbetet optimiste duke thënë se thjesht nuk ka alternativë ndaj bashkëpunimit global shumëpalësh./ CNA

Lajmet e fundit nga