LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The TIMS scandal and ignorance as a tool to manipulate opinion

2023-08-25 19:33:00, Opinione CNA

The TIMS scandal and ignorance as a tool to manipulate opinion

Journalist Ferdinand Dervishi has reacted after the Head of the IT Department in the State Police, Ervin Muça, said that it is a lie that the data of the TIMS system has been extracted.

According to the latter, they were neither transferred nor alienated.

But Dervishi says that the shareholders of this story were caught red-handed copying data from TIMS, and of course, for reasons beyond their control, they may not have achieved the full performance of their goal, i.e. the transfer, or not. of TIMS data - on the hard drive.

According to the journalist, we will learn this from the expertise that the prosecutor's office will request, hoping it will happen soon. 
 
Below you can find the full article of Ferdinand Dervish:

Today, first the main person accused of stealing the data of the TIMS system and then the KM, in sync, declared that nothing illegal happened with this system and that everything was set up. According to KM, the fraud is done by those who have lost control over the TIMS system. The questions that arise, especially after this statement, are many, since we were surprised that until now TIMS has been controlled. And from whom? Where are the people who controlled TIMS now? What measures have been taken for these people who controlled TIMS and who certainly harmed our national security? Has the President of the Republic been informed? Have partner services been announced? Have the investigations started for those who controlled TIMS etc etc.

While the accused wrote that there are some who are interested who weave webs of slander whom he also describes as assholes. The accused thief argues that he only wanted to back up the TIMS system. (Back up the system ie, ang: Make a spare copy of data or a disk. And Albanian: To make a backup copy of data or a disk.) The accused explains it with these words:

"One of the main procedures with the daily work of the systems is back-up. Vital for the stability of the systems and the return to operation, in case of attacks or disasters (I remember the Iranian cyber attack, where our systems were restored after the unconditional assistance of Microsoft's DART and our strategic partners USA).

Pikërisht për këtë, unë në vijimësi kam kërkuar informacion mbi mënyrën e kryerjes së proçedurës së back-up nga personat që e kishin detyrë funksionale. Vërejta se back-up, një proçedurë aq e domosdomoshme dhe e rëndësishme, nuk ishte kryer sic duhej. Kërkova të ribëhej. Dhe…vini re: Si përgjigje kam marrë sabotimin..."

Pra i akuzuari justifikon veprimin me kujdesin që ai po ushtronte pas marrjes së detyrës (katapultimit në fakt, ndërkohë që paraardhesja, pa asnjë arsye, shkelje apo rekord u largua nga posti duke u emëruar fillimisht këshilltare e Drejtorit të Përgjithshëm dhe menjëherë pas e mail-it denoncues për vjedhjen e TIMS u internua te Akademia e Sigurisë) dhe sepse vetëm atij i shkoi mendja të kujdesej për të bërë "back up" të sistemit TIMS. Po kështu, në rreshtat që ai shkruan, aludon se paraardhësja nuk e ka bërë punën mirë, dmth "back up" të sistemit, qysh nga sulmet iraniane të një viti më parë dhe rrjedhimisht sipas tij faj ka edhe Drejtori i Përgjithshëm që nuk ka kontrolluar punën e vartëses për gati një vit.

Pyetja në këtë pikë është: Pse duhet ti bëhet "back up" një sistemi tejet të sofistikuar i cili i bën automatikisht vetëvetes "back up" përdite, sa herë që në TIMS hidhen të dhënat ditore të emrave të qytetareve që psh udhëtojnë me avion etj ejt? Pra, shkurt dhe pastër, TIMS nuk ka nevojë që të bëhet "back up" me nderhyrje nga jashtë pasi përveç domosdoshmerisë për çështje sigurie është dhe shumë e nevojshme për praktiken e punës dhe këto, ky eksperti dhe aktualisht Drejtuesi i Lartë, duhet ti dinte.

Shkojmë me tej. I akuzuari bën një tentativë infantile për të hedhur tym thotë se ka pasur një USB xhepi me anë të së cilës nuk mund të kopjohen mijëra TB. Këtu dalim dhe tek pyetja tjetër: Nëse mijëra TB nuk mund të kopjohen, cili "back up" do të kryhej nga ky drejtues i lartë? Sepse kjo është si të nisësh e të vrasësh një elefant duke patur si armë fshesën e plakës.

Por një gojë "e ligë" mund të thotë se ka edhe kopjim me perzgjedhje që nuk kërkon ndonjë depozitë të madhe. Dhe në kohët e sotme, në treg mund të gjesh hard drive të jashtëm deri 22 TB, mund të bredhësh dhe me dhjetëra-qindra TB në xhep, e, në mos në xhep - në makinë, apo diku tjetër.

Gjithsesi USB apo hard drive, tashmë mjeti është sekuestruar nga AMP dhe dërguar si prove Prokurorisë së Tiranës. Ajo, ose eventualisht SPAK, do japin një përgjigje më të saktë dhe gjithcka që i akuzuari shkruan për mediat mund të quhet gënjeshtër ose të vërtetohet.

Në këtë pikë, duke u nisur nga deklarimet e të akuzuarit, një tjetër mendim plotësohet: me këto gënjeshtra ditën për diell, pra me përrallat e "back up" dhe të USB-së së zvogëluar, a gjendemi përpara një tentative për të manipuluar opinionin përmes injorancës?

Më tej autori i akuzuar thotë se "të dhënat e sistemit Tims as janë transferuar, as janë tjetërsuar". Po, pjesërisht nuk gënjen. Aksionistet e kësaj historie u kapën me presh në duar duke kopjuar të dhëna nga TIMS, dhe sigurisht që për arsye që nuk varen nga ata mund të mos kene realizuar kryerjen e plotë të qëllimit të tyre, pra transferimin, ose jo, të të dhënave të TIMS - në hard drive. Këtë do ta mësojmë nga ekspertiza që prokuroria do të kërkojë duke shpresuar të ndodhë shpejt.

Tani të merremi pak me "gomerët", pasi del që ky drejtuesi lartë, i cili na jep mesime mbi situatën e gomerëve duket se ka guxuar të marrë të dhëna nga TIMS pikërisht sepse ka menduar gjithmonë në të njëjtën mënyrë; se rreth vetes do të këtë gjithmonë gomerë. Dhe këtë logjike vijuese vërtetojnë edhe përrallat e sotme me "back up" edhe ato me USB xhepi.

Këto për të akuzuarin që guxoi dhe zuri për një cast edhe vendin e Drejtorit te Përgjithshëm të Policisë duke bërë deklarime private dhe të paautorizuara në media. Me KM nuk po merrem pasi, duke u nisur nga ato që tha në konferencën e sotme për shtyp, duket që, në rastin më të mirë, është tmerrësisht i pak informuar nga persona që ai ju beson dhe, në rastin më të keq, i mashtruar nga po ata. Sa duket edhe ai po vuan pasojat e inkursionit ndricues të drejtuesit të lartë që vijon të mendojë se rrethohet vetëm nga gomerë./ CNA

10:41 Opinione Ardi Stefa

Rotation in politics

If we were to bring examples, or compare politics with...

11:33 Opinione Ardi Stefa

Mirror, my mirror...

All governments in the world suffer from complacency a...

09:02 Opinione Agim Xhafka

A SMS ON THE ISLAND...

Not even two days of vacation in Rhodes when I received an...

07:30 Opinione Lutfi Dervishi

The unpaid dinner…

A dinner at the well-known restaurant Guva in Berat pr...

Lajmet e fundit nga