LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Are aliens real?

2023-04-11 08:33:00, Kuriozitete Stephanie Pappas
Are aliens real?
Illustrative photo

There is currently no evidence for the existence of life on other planets. But the Universe is a big place, and it seems unlikely that of the trillions of planets supposed to exist in our 13.8-billion-year-old Universe, only Earth is habitable by living beings. The gap between the infinity of the universe and the lack of evidence for alien life is also known as the Fermi Paradox.

Kështu, kërkimi për jashtëtokësorët është një punë serioze, dhe shkencëtarët po bëhen gjithnjë e më të zgjuar se si ta kërkojnë atë. Përpjekjet e para për kërkimin e jetës jashtëtokësore, nisën shumë kohë përpara se njerëzit të kishin kapacitetin për t’u larguar nga planeti ynë. Sipas Institutit të Kërkimit për Inteligjencën Jashtëtokësore (SETI), shpikja e radios krijoi hapësirë për idenë e gjurmimit të transmetimeve nga botët e tjera.

Dhe në fillim të viteve 1900, shpikësit Nikola Tesla dhe Guglielmo Markoni besonin se mund të merrnin sinjale nga Marsi. Kërkimi i parë serioz për jetën jashtëtokësore nisi në vitin 1960. Ai u organizua nga astronomi Frenk Drejk, i cili përdori dy teleskopë që bazoheshin tek valët radiofonike për të kërkuar sinjale nga planetët, të cilët mund të rrotullohen rreth yjeve me largësi 10-12 vite dritë larg nga Toka.

Por siç u pa Projekti Ozma nuk solli ndonjë gjë të re. As Projekti Feniks, një përpjekje private e Institutit SETI, që u zbatua në vitet 1995- 2000, dhe që kërkoi 800 sisteme yjesh brenda 200 vite dritë nga Toka.

Një përpjekja e ngjashme vazhdon sot me teleskopin Alen, që përbëhet nga një grup prej 42 antenash, të cilat mund të përshtaten me frekuencat e mikrovalëve që vijnë nga e gjithë hapësirë e asaj pjesë të Universit që njihet si Rruga e Qumështit.

Po ashtu, Instituti SETI ka nisur një përpjekje për të zbuluar pulsoët lazer që alienët inteligjentë që ndodhën shumë larg nga ne mund të kenë dërguar si mesazhe në kozmos. Sigurisht, këto përpjekje presupozojnë gjetjen e specieve aliene shumë të avancuara në aspektin teknologjik.

Ndërkaq shkencëtarët janë në kërkim të formave më të thjeshta të jetës, dhe përparimet në ndërtimin e anijet kozmike pa ekuipazh dhe në teknologjitë e sensorëve në distancë, po i lejojnë ata që të kërkojnë për molekulat, që mund të na tregojnë se atje tej ka diçka të gjallë.

Teleskopët e ndjeshëm, si teleskopi hapësinor “James Ëebb”, mund të kapin ndryshime shumë të vogla në dritën që vjen nga ekzoplanetet e largët. Kjo i lejon studiuesit që të zbulojnë oksigjen, squfur ose gazra të tjerë, të cilat mund të tregojnë se në ato planetë janë aktive mikrobet.

Recent efforts may have revealed the first magnetic field around a distant Earth-like planet, a prerequisite for life to survive the harsh radiation of nearby stars. In our own solar system, robots like Mars Perseverance are collecting samples in search of fossils or molecules that might suggest microbial life flourished on the Red Planet billions of years ago, when it was warmer and wetter.

Researchers are studying extreme environments, such as the deserts of Chile and the great depths of the oceans, to help guide this research. The hunt for extraterrestrial life is long, but scientists are optimistic that new methods will reveal that we are not the only living beings in the Universe./ Adapted from CNA.al

Lajmet e fundit nga