LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Some facts you don't know about the human body

2023-03-30 16:47:00, Kuriozitete CNA

Some facts you don't know about the human body

The human body is a phenomenon that has more than 50 billion cells. The best example is the heart, which beats about 100,000 times a day and pumps about five liters of blood in a minute.

Here are some other facts about the body that may surprise you:

Your sweat has no smell

Sweat produced by the body does not actually smell. An unpleasant odor is created by the interaction of sweat with bacteria on our skin, which is a completely normal phenomenon.

You have no muscles in your fingers

Edhe pse ne i përdorim gishtat në mënyrë aktive gjatë gjithë ditës, ata në fakt nuk kanë muskuj. Çdo lëvizje që bëni me gishtat është për shkak të tendinave dhe kockave. Sigurisht, ne nuk mund t’ia atribuojmë plotësisht këto lëvizje tendinave dhe kockave, meqenëse lëvizjet e gishtave ndihmohen nga muskujt në pëllëmbët tona.

Foshnjat nuk kanë kupë gjuri

Dikush do të mendonte se kupat e gjurit (patellat) janë një pjesë e domosdoshme e trupit të njeriut. Por, nuk është kështu, sepse foshnjat nuk lindin me to. Në vend të kësaj, kërci i tyre gradualisht shndërrohet në kockë, pasi kockëzimi fillon midis moshës dy dhe gjashtë vjeçare dhe nuk përfundon plotësisht deri në moshën rinore.

Kockat e njeriut janë më të forta se çeliku

Although many of us experience a broken bone at some point in our lives, the fact is that bone is an incredibly strong substance, even said to be stronger than steel. Bone has a greater tolerance to pressure and load than a steel bar of the same width. The strongest bone in the body is the femur, which can support 30 times the body weight of an average person.

The citric acid dissolves the gelatin

Obviously, you shouldn't eat them, but you might be surprised to learn that your cat can digest razor clams. Over the course of 24 hours, lukthi acid reduces razor clams to 63 percent of their original weight. / CNA

 

Lajmet e fundit nga