LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The Enrico Letta model/Resignation and platform for saving the Democratic Party

2022-10-03 12:42:00, Editorial CNA

The Enrico Letta model/Resignation and platform for saving the Democratic Party

After the electoral duel, a new phase opens for the Italian Democratic Party.

In line for the "post-Letta" era are Bonaccini to Schlein.

But the option of disbanding the party and the birth of a new political entity remains on the table.

On Thursday, October 6, Deputy Secretary Enrico Letta will lead the Democratic National Committee to kick off the convention season. At the post-election press conference, Letta has already made it clear that he will not be a candidate in the primaries that will be needed to elect the new leader of the Democrats.

"Do të jetë një linjë kongresi gjithëpërfshirëse dhe e hapur që të shkojë në rrënjën e problemeve dhe të adresojë sfidat me të cilat përballet komuniteti ynë. Dhe më pas të zgjedhim se kush do të na udhëheqë në të ardhmen në përputhje me rrethanat," shkroi ai në Twitter.

Katër fazat dhe letra drejtuar militantëve:

Në zgjedhjet politike të 25 shtatorit Partia Demokratike mori vetëm 19.7%: një rezultat zhgënjyes që kërkon ndryshim.

Në një letër dërguar dy ditë më parë militantëve të Partisë Demokratike, Letta kërkon rigjenerimin dhe rithemelimin e partisë.

Letta propozon katër faza për të arritur në zgjedhjen e sekretarit të ri.

E para do të jetë ajo e “thirrjes”, e cila do të zgjasë disa javë dhe do jetë e hapur për të gjithë ata që duan të marrin pjesë në projektin “Italia Demokratike dhe Progresive”.

E dyta do të jetë ajo e "shenjat identifikuese", ose që kanë të bëjnë me gjërat që duhet të zgjidhen: nga identiteti te emri, te simboli, te aleancat. Gjithçka është vënë në pikëpyetje.

E treta do të konsistojë në seleksionimin e kandidatëve derisa të zgjidhen dy me të mirët.

Së fundi, zgjedhjet paraprake mes dy kandidatëve për sekretar të përgjithshëm.

Nuk ka nevojë të ndryshohen statutet apo rregulloret:

“Gjithçka mund të bëhet sipas rregullave në fuqi dhe prandaj të fillojë shpejt”.

Për epokën "pas Letës" tashmë ka një radhë kandidatësh.

Tre prej tyre vijnë nga Emilia Romagna: Paola De Micheli, Stefano Bonaccini dhe Elly Schlein.

Opsioni i shpërbërjes:

There is another option on the table: no congress but dissolution and a new symbol. It is a complicated path which, however, is supported by former PD Pierluigi Bersani and Massimo D'Alema.

Even the Minister of Health Roberto Speranza, secretary and founder of "Article One", is pushing for the birth of a new political entity. /CNA.al

Lajmet e fundit nga