LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Aeroporti i Vlorës: Porta ajrore e Jugut

28 Nëntor 2023, 11:21, Ekonomi Fatos Çoçoli
Aeroporti i Vlorës: Porta ajrore e Jugut
Aeroporti i Vlorës

Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës pritet të nisë fluturimet në muajt mars ose prill të vitit 2025.

Aeroport i kategorisë më të lartë në Ballkan 

Aeroporti është i kategorisë 4E, një nga kategoritë më të larta në Ballkan, pasi kjo kategori mund të përpunojë edhe avionë transoqeanikë. 

Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës në vitin e parë të operimit do të ketë pasagjerë më shumë nga sa ishte parashikuar ne studimin e tij të leverdisshmërisë. Nga parashikimi në planin e biznesit për vetëm 330 mijë pasagjerë në vitin 2025, me ritmin e rritjes së turizmit në Shqipëri, është e sigurt që aeroporti i Vlorës do të arrijë të presë për vitin 2025 më shumë se 1 milion pasagjerë!

Aeroporti do të jetë i mbuluar me panele diellore, duke u marrë masa që të mos krijohen probleme me reflektimet e paneleve gjatë uljes e ngritjes së avionëve në aeroport. Panelet do të prodhojnë 5.2 megavat energji të rinovueshme, e cila do të shkojë e gjitha për nevojat e aeroportit.

Vlora ka pasur aeroport rreth 110 vjet më parë!

Vlora ka pasur aeroport në vitin 1914! Ushtria italiane në Vlorë, në fund të vitit 1914, ngriti një fushë aviacioni për qëlllime ushtarake në Mifol, e cila, përveç avionëve të zakonshëm, përfshinte edhe një bazë hidrovolantësh.

Në nëntor të vitit 1924, qeveria shqiptare e asaj kohe nënshkroi një marrëveshje koncesioni 10-vjeçar me kompaninë gjermane “Lufthansa”. Në bazë të kësaj marrëveshjeje, u krijua shoqëria ajrore shqiptare me emrin “Adria Aero Lloyd”. Në vitet '40 të shekullit të kaluar, nga aeroporti i qytetit të Vlorës zhvilloheshin tri linja fluturimesh: Vlorë-Gjirokastër, ku bileta kushtonte 11 franga ari për person, Vlorë-Romë që kushtonte 90 franga ari për person dhe Vlorë-Tiranë 17 franga ari për person, ose 216 euro të sotme.

Vlora-porta ajrore e Jugut

Pista e aeroportit ndërkombëtar të Vlorës do të jetë e gjatë 3.2 km me gjerësi 60 metra dhe terminali i pritjes dhe përpunimit të pasagjerëve do të ketë një hapësirë 20 mijë metër katrorë, e mjaftueshme për të përpunuar edhe 3 milionë pasagjerë në vit.

Aeroporti në Akërni ndodhet në një zonë të ulët bregdetare në 2 metra nën nivelin e detit. Prandaj dhe është bërë një punë e madhe inxhinierike nga kompanitë ndërtuese, me ngritje dherash, duke e ngritur pistën dhe aeroportin mbi nivelin e detit. Pista për uljen dhe ngritjen e avionëve po ndërtohet 2.6 metra më e lartë se niveli i detit dhe aeroporti 4 metra më i lartë, ndërsa rruga perimetrale 6 km(rrotull pistës) është që sot e gatshme për asfaltim. Të gjitha këto vepra përfundojnë brenda verës së vitit 2024. 

Në fillim të vitit 2024 nis ndërtimi i rrjetit të furnizimit me ujë. Po në janar 2024, në bashkëpunim me aeroportin ndërkombëtar të Mynihut, i cili do ta menaxhojë aeroportin e Vlorës, fillon certifikimi ndërkombëtar i aeroportit ndërkombëtar të Vlorës.

Krahas punishtes së mirëmbajtjes së avionëve, aeroporti i Vlorës do të ketë edhe Akademinë e Pilotëve shqiptarë të aviacionit civil. Deri në fund të verës së vitit 2024, aeroporti do të ketë të certifikuar ndërkombëtarisht kontrollorët e tij të trafikut ajror.

Aeroporti ndërkombëtar i Vlorës do të operohet nga autoritetet portuale të aeroportit të Mynihut në Gjermani, ndër më të mëdhenjtë e botës.

Shumë shpejt, futja në veprim e aeroportit ndërkombëtar të Vlorës do t’i japë oksigjen të plotë turizmit në jug të vendit, duke thithur turistë të huaj nga plazhet dhe destinacionet turistike të Greqisë. Lajm i mirë për aeroportin e Vlorës dhe gjithë ekonominë shqiptare është që aeroportin e Vlorës do ta menaxhojë autoriteti aeroportual që menaxhon aeroportin e Mynihut në Gjermani, një ndër më të mëdhenjtë në botë./CNA 

Lajmet e fundit nga