LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Pse qëndrojmë në një lidhje kur nuk jemi të lumtur?/ Psikologët japin përgjigje

2 Shkurt 2023, 15:45, Sociale Fon Ilia
Pse qëndrojmë në një lidhje kur nuk jemi të lumtur?/
Fon Ilia, psikolog klinik

Sipas një studimi nga Universiteti i Jutës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, arsyeja pse njerëzit mbeten të pakënaqur me të njëjtat marrëdhënie mund të ketë një dimension altruist.

Më konkretisht, ky studim, i cili publikohet në revistën shkencore Journal of Personality and Social Psychology në nëntor 2018, shqyrtoi arsyet bllokuese të njerëzve që janë të pakënaqur me marrëdhënien e tyre dhe nuk i japin fund asaj. Gjetjet sugjerojnë se partnerët e pakënaqur jo vetëm që marrin parasysh dëshirat e tyre, por edhe se mendojnë se partneri i tyre dëshiron dhe ka nevojë për marrëdhënien.

Në mënyrë më të detajuar, Samantha Joel, drejtuese e këtij hulumtimi, theksoi se sa më shumë të varur ndaj mendimit se partneri i tyre ishte në lidhje, aq më gjatë e shtynin ata divorcin e tyre.

Faktorët të cilët kontribuojnë në shtyrjen e këtij vendimi nga ana e personit të pakënaqur duket se është kohëzgjatja e marrëdhënies, si dhe bazat në te cilat ndërtohen, por edhe emocionet që investohen gjatë këtë marrëdhënie.

Arsyet shtesë për një person që qëndron në një marrëdhënie të paplotësuar, sipas hulumtimeve të tjera, përfshijnë vetminë dhe vështirësinë për të gjetur një partner të ri.

Në këto raste, vendimi përfundimtar për t'u larguar ose për të qëndruar në lidhje bazohej në dëshirën personale të partnerit që donte të divorcohej. Por hulumtimi i ri argumenton se vendimet në lidhje me vazhdimin e një marrëdhënieje jofunksionale mund të kenë një dimension altruist.

Kur, megjithë pakënaqësinë e tyre, këta njerëz e kuptuan se partneri i tyre ishte shumë i përkushtuar ndaj marrëdhënies, ata kishin më pak gjasa të shkaktonin prishjen e saj, i shpreh Joel, duke shtuar se: Ne kujdesemi për nevojat e partnerëve tanë, askush nuk dëshiron t'i lëndojë ndjenjat e tyre. Edhe kjo kur një partner i pakënaqur dëshiron të shpresojë se marrëdhënia e tyre me partnerin ka vend për përmirësim dhe është i interesuar për dëshirat dhe nevojat e tyre.

Sigurisht, ne kurrë nuk e dimë se sa të sakta janë perceptimet e njerëzve të tjerë, - tha Joel. Shumë herë ne mund të mbivlerësojmë angazhimin e partnerit tonë brenda marrëdhënies ose sa e dhimbshme do të ishte prishja e marrëdhënies.

Vendimi për të qëndruar në një lidhje bazuar në varësinë e partnerit nga marrëdhënia mund të jetë një thikë me dy tehe. Nëse marrëdhënia përmirësohet, është mirë, nëse jo, shqetësimi i marrëdhënies zgjatet.

Së fundi, pyetja që lind nga ky hulumtim dhe që pritet të hetohet më tej është nëse partneri i pakënaqur ka në të vërtetë një prirje altruiste ndaj partnerit të varur duke mbetur në një marrëdhënie të paplotësuar, apo nëse të tjerët - ndoshta më egoistë - janë gjithashtu faktorë minues. - në vendimin e tij.

Megjithatë, një gjë është e sigurt, tha në përfundim Joeli, asnjë mashkull nuk dëshiron një partnere në krah kur nuk dëshiron vërtet të qëndrojë në lidhje.

Burimi: psycnet.apa.org

Zgjedhur nga: PsychologyNow.gr

Përgati: Fon Ilia Holistic Coach - Psikolog Klinik

Lajmet e fundit nga