LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Fëmija e do më shumë veten

13 Nëntor 2023, 15:28, Sociale Lira Gjika

Fëmija e do më shumë veten

Nëna nuk mund të dojë fëmijën më shumë sesa ai do veten. Madje, detyra parësore e nënës është pikërisht kjo: të insistojë në këtë të vërtetë.

Të gjitha reagimet e fëmijës së porsalindur, tregojnë, se ai ka vetëm një problem: ekzistencën e tij. Pikërisht, ky instikt i jetës është aq i fuqishëm tek fëmija, sa e bën atë të “kapet” pas saj dhe të detyrojë të gjithë mjedisin përreth ta marrë në konsideratë dhe t’i shërbejë.

Për çudi, kjo energji, kjo forcë anashkalohet; i rrituri, prindërit dhe specialistët mendojnë, se janë ata më të rëndësishëm në jetën e fëmijës.

Duke anashkaluar këtë të vërtetë (në mënyrë të pavetëdijshme), të rriturit e trajtojnë fëmijën si të paaftë. Kjo mungesë vëmendjeje për të njohur e pranuar fëmijën dhe mungesë përgjegjësie për sjelljen e tij, e detyron fëmijën të mbetet pasiv në jetën e tij, të mos ndërtojë mekanizmat e besimit tek vetja. 

Është e vërtetë se, ai në fillimet e jetës nuk mund të kryejë shumë proçese, por jo sepse nuk ka forcë të rritet. Ai vërtetë është dipendent ndaj të rriturit dhe kjo nuk është gjithçka.

I rrituri siguron ekzistencën e tij, por, proçesin e rritjes fëmija e realizon vetë. Pavarësisht nga imponimet, fëmija e zbulon botën dhe njeh veten sipas mënyrës së tij. Ai, çdo çast është më i rritur se çasti më parë.

Vetëm me të qarën e tij pa përmendur efektin e të qeshurës, ai i detyron të rriturit, që edhe pse i nervozuar, ta qetësojë veten dhe ti përkushtohet fëmijës. E  megjithatë, të rriturit, vazhdojnë të insistojnë se fëmijën e rrisin ata.

Lajmet e fundit nga