LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Dhuna, armiku i egër/ Pasojat te fëmijët

12 Nëntor 2023, 08:32, Sociale CNA

Dhuna, armiku i egër/ Pasojat te fëmijët

Kur një nënë apo baba, po edhe gjyshërit, i bien me shpullë apo pëllëmbë ose më keq akoma, rrahin një fëmijë për gabimet që bën, ata, prindërit, gjyshërit, i transmetojnë fëmijës përçmimin e tyre për fëmijën.

Është e vërtetë që ata nuk e kanë qëllim këtë gjë, por veprimi i tyre këtë gjë transmeton.

Dhuna ka në thelb të saj përçmimin për jetën dhe tjetrin. Fëmija është i parritur dhe nuk ka shumë mekanizma, që të mund të përballojë një eksperiencë të tillë dhune nga ata, të cilët duhet ta mbrojnë e ta duan.

Kur e godasim një fëmijë në trup, për fëmijën është t’i prishësh tërësinë trup-shpirt. Fëmija në këto raste, vuan fizikisht nga dhimbjet e goditjes, të cilat e trembin shumë, ndërsa psikoemocionalisht ai zhbëhet në një “gjë” pa vlerë, për veten e tij.

Një fëmijë i keqtrajtuar ndihet shumë keq, pasi nuk kupton pse e keqtrajtojnë të rriturit. Ai po përpiqet të bëjë si ata, ose i duhet pak ndihmë nga ata që të qetësohet.

Mirëpo të rriturit nuk kanë “kohë”, “nerva” e “durim” dhe i bien shkurt, e godasin fëmijën, pa menduar se çfare përfton fëmija nga sjellja e tyre.

Fëmija mendon se po të ishte i mirë prindi apo gjyshërit, nuk do të silleshin ashtu me të dhe këtu e ka zanafillën niveli i ulet i vetvlerësimit apo karakteri i dhunshëm që haset rëndom tek të rriturit

Lajmet e fundit nga