LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Fitimi i Suedisë dhe një rastësi shumë e bukur

15 Maj 2023, 20:46, Kulturë CNA
Fitimi i Suedisë dhe një rastësi shumë e bukur
Këngëtarja Loreen

Loreen, përfaqësuesja e Suedisë ka fituar “Eurovison Song Contest 2023” (shkurt ESC 2023). Loreen, duke fituar, ka siguruar që Suedia të organizojë dhe të jetë vendi pritës i “Eurovison Song Contest 2024” (shkurt ESC 2024) dhe kjo është një gjë shumë e rëndësishme, por për ta kuptuar përse, në fillim duhet të kuptojmë historinë e Eurovisionit. 

ESC 2023 nuk është hera e parë që Suedia ka fituar. Bashkë me Irlandën, Suedia është shteti që ka fituar më shumë Eurovisione në histori, me 7 herë të ndryshme në vitet 1974, 1984, 1991, 1999, 2015 nga shumë artistë të mrekullueshëm dhe në 2012 dhe së fundmi 2023 nga Loreen.

1974 është një vit shumë i rëndësishëm jo vetëm për Suedinë, që ka fituar për herë të parë ESC në këtë vit, por edhe për botën. 1974 ishte viti në të cilin grupi i famshëm ABBA ka fituar me këngën e tyre “Waterloo”. Kjo fitore shënoi rritje të shpejtë të karrierës së grupit.

Fitimi i Suedisë dhe një rastësi shumë e bukur
Grupi ABBA

Në 2024 është 50-vjetori i fitores së parë të Suedisë. Duke fituar ESC 2023, Suedia ka fatin që jo vetëm të jetë host i ESC 2024, por edhe të festojnë 50-vjetorin e ABBA gjatë transmetimit.

Çfarë rastësie! Shumë njerëz kanë spekuluar që kjo rastësi nuk mund të jetë e mundur dhe që ka pasur një manipulim në votat e jurisë, që Suedia të dilte si e preferuara e jurisë me 340 pikë. Këto spekulime mbeten pa prova dhe ka një fakt që shumë njerëz e harrojnë kur bëjnë këto spekulime.

Fitimi i Suedisë dhe një rastësi shumë e bukur
Këngëtarja Loreen

Edhe pse këngëtari nga Finlanda ishte i preferuari i publikut me 376 pikë, Suedia mori 243 vota nga publiku, duke e bërë kështu të dytën më të preferuarën. Me këto fakte mund të shihet që ka shumë mundësi të mos ketë qenë një manipulim votash, por një rastësi. Megjithatë, pa fakte konkrete dhe pa pasur sistemin e votimit të jurisë dhe publikut të bërë të ditur, fitorja e ESC 2023 prej Suedisë është e vlefshme.

Burimet:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eurovision_Song_Contest_winners

https://eurovisionworld.com/eurovision/2023

Lajmet e fundit nga