LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Rockerfeller: “Leckamani” që u bë miliarder

29 Maj 2023, 21:31, Kuriozitete CNA

Rockerfeller: “Leckamani” që u bë miliarder

Në zemër të qytetit të Nju Jorkut, mes rrokaqiejve të lartë dhe rrugëve plot zhurmë, u shfaq një burrë që do të formësonte të ardhmen e biznesit dhe filantropisë amerikane. Ai quhej John D. Rockefeller.

I lindur në 1839, John D. Rockefeller u rrit në një familje modeste. Ai as nuk e dinte se do të bëhej një nga individët më të pasur dhe më me ndikim në histori.

Ishte gjatë fundit të shekullit të 19-të që Rockefeller la gjurmën e tij në botë. Ai pa potencial në një industri që sapo kishte filluar të lulëzonte: nafta.

Rockefeller themeloi Kompaninë Standard Oil në 1870, e cila shpejt u bë një forcë dominuese në industrinë e naftës.

Shkathtësia e tij në biznes dhe dëshira e pandalshme për efikasitet e lejuan  të konsolidonte kontrollin mbi rafineritë dhe tubacionet e shumta të naftës.

Rockerfeller: “Leckamani” që u bë miliarder

Ndikimi i Standard Oil u rrit me shpejtësi, duke zgjeruar shtrirjen e tij në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe madje edhe në tregjet ndërkombëtare.

Ndjenja e mprehtë e biznesit të Rockefeller dhe aftësia e tij për të negociuar partneritete strategjike ishin thelbësore në suksesin e kompanisë.

Megjithatë, ngritja në pushtet e Rockefeller nuk ishte pa polemika. Praktikat e tij të biznesit u kritikuan si të pamëshirshme dhe monopoliste, duke çuar në protesta publike dhe thirrje për ndërhyrjen e qeverisë.

Përfundimisht, në vitin 1911, Gjykata e Lartë e SHBA vendosi se Standard Oil ishte një monopol i paligjshëm dhe urdhëroi ndarjen e saj në shumë kompani më të vogla. Kjo shënoi një pikë kthese në jetën e Rockefeller.

Rockerfeller: “Leckamani” që u bë miliarder

Pas shpërbërjes së Standard Oil, Rockefeller e zhvendosi fokusin e tij drejt filantropisë.

Ai ia kushtoi pasurinë e tij përmirësimit të shoqërisë, krijimit të fondacioneve të shumta dhe nismave bamirëse.

Përpjekjet filantropike të Rockefeller patën një ndikim të qëndrueshëm në arsim, mjekësi dhe kërkime shkencore.

Ai besonte në fuqinë e kthimit dhe u përpoq të bënte një ndryshim pozitiv në botë.

Historia e John D. Rockefeller është një testament i fuqisë së ambicies, inovacionit dhe filantropisë. Kontributet e tij si për biznesin ashtu edhe për shoqërinë kanë lënë gjurmë të pashlyeshme në botë.

Ndërsa shohim pas në jetën e tij, le të kujtojmë John D. Rockefeller si një vizionar, një titan i industrisë dhe një kampion i dhënies. (Bota.al)

Lajmet e fundit nga