LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Çfarë kuptimi kanë ëndrrat?/ Katër hapa si mund t'i interpretoni

17 Tetor 2022, 10:10, Kuriozitete CNA

Çfarë kuptimi kanë ëndrrat?/ Katër hapa si mund

"Në një ëndërr timen e përsëritur, po drejtoj një makinë kur papritmas kujtoj se nuk e di se si. Është gjithmonë në atë moment kur kuptoj që babai im më kërkoi të gjeja parking. Ashtu si shumë ëndrra, ka shumë pak kuptim. Me siguri babai im nuk do të më lejonte kurrë të hipja pas timonit në radhë të parë. Dhe sigurisht që nuk do të isha mjaftueshëm i guximshëm për të drejtuar një automjet me përvojë zero. Pra, a mund të ketë lidhje kjo ëndërr me mua?"- pyeti një ndjekës blogun Wimans Health.

Hulumtimet thonë se po.

Ëndrrat nuk janë aspak të rastësishme. Duke parë ëndrrat e shumta dhe kur ato ndodhin në jetën e një personi, ju mund të shihni se si ëndrrat mishërojnë shqetësimet e vazhdueshme, si e sheh dikush veten dhe marrëdhënien e ëndërrimtarit me botën, thotë Antonio Zadra , PhD, profesor i psikologjisë në Universitetin e Montreal dhe bashkautor i Kur truri ëndërron. Një shembull i fundit: Gjatë bllokimit në vitin 2020, njerëzit ëndërronin për distancimin social, PPE dhe tema të tjera pandemike, sipas një studimi. Nuk është saktësisht e habitshme, por tregon se mendjet tona në ëndërr dhe zgjuar janë të lidhura ngushtë.

Duke parë ëndrrat e shumta dhe kur ato ndodhin në jetën e një personi, mund të shihni se si ëndrrat mishërojnë shqetësimet e vazhdueshme.
Pra, nëse ëndrrat imitojnë jetën, pse disa prej tyre sfidojnë sensin e përbashkët, si ëndrra ime e vozitjes? Përgjigjja gjendet në neuroshkencë. Shumica e ëndrrave të kujtuara ndodhin gjatë gjumit me lëvizje të shpejtë të syve (REM). Në këtë fazë, korteksi juaj dytësor vizual, i cili formon imazhe nga kujtesa dhe imagjinata juaj, është shumë më aktiv sesa kur jeni zgjuar. Korteksi paraballor, ku shtrihet logjika dhe censura, është ulur ndjeshëm, dhe po ashtu edhe zonat gjuhësore të trurit tuaj, thotë Deirdre Barrett , PhD, autore e Komitetit C të Gjumit dhe pedagoge e psikologjisë në Harvard. Rezultati? “Ne kemi mendimet, shqetësimet, shpresat dhe frikën tonë të zakonshme, por ato po shprehen në një format tregimi vizual dhe jo në një mënyrë logjike, arsyetuese verbale,” thotë ajo.

Ëndrrat tuaja po përpiqen t'ju thonë t'i kushtoni vëmendje diçkaje.
Truri juaj bashkon komplotin duke kaluar nëpër kujtime të lidhura lirshëm me shqetësimet tuaja. Pastaj paraqet imazhe dhe fotografi në një ëndërr për të parë se si do të përgjigjeshit. (Po, mendja juaj po ju teston në mënyrë aktive!) “Truri krijon këto rrëfime të pazakonta ëndrrash, kështu që ne kemi një përvojë ndaj së cilës reagojmë. Pastaj i përdor këto ndjenja për t'i dhënë kuptim botës përreth nesh,” shpjegon Zadra. Duke përdorur ëndrrën time të vozitjes si një rast studimi, nga ndjenja e lumtur dhe e lirë kalova në frikë dhe inat, sepse më dhanë një detyrë të pamundur. Por unë kurrë nuk rezistoj apo debatoj - bëj atë që pritet nga unë (përpiqem të gjej parkim), që është norma ime.


Ëndrrat mund të jenë një burim idesh dhe artistët gjatë historisë kanë marrë frymëzim për kryeveprat në shtrat. Mary Shelley ëndërroi për dy skena kryesore në Frankenstein - kur shpikësi përpiqet të sjellë në jetë krijimin e tij me energji elektrike, dhe kur përbindëshi hyn dhe qëndron mbi të ndërsa ai është në gjumë. Dhe Paul McCartney për herë të parë dëgjoi melodinë e "Yesterday" në një ëndërr.

“Duhet të shkosh aty ku është energjia e brendshme sepse je ai që është në kokën tënde.”
Por thjesht mund të mësoni shumë për veten tuaj nga ëndrrat, sepse ato bazohen në kujtimet dhe emocionet tuaja. “Nëse mendoni, pse truri im do ta zgjidhte këtë? Pse do t'i bashkonte në këtë mënyrë? , mund të çojë në njohuri për atë që keni në mendje, gjëra për të cilat nuk keni menduar ose nuk i keni kushtuar vëmendje të mjaftueshme,” thotë Zadra.

Po, ju mund të interpretoni ëndrrat tuaja. Thjesht duhet të dini se ku të shikoni.
Edhe nëse ju dhe shoku juaj keni ëndrra të ngjashme, kuptimi do të ishte i ndryshëm për secilin prej jush. Ju duhet të shqyrtoni ëndrrat tuaja në kontekstin e jetës tuaj për t'i deshifruar ato. Kjo është arsyeja pse Amy Lawson, MD, prezantuesja e podcast -it The Stuff of Dreams , shton këtë
mohim kur interpreton ëndrrat në Reddit : Nëse leximi i saj nuk është i vërtetë për ju , atëherë nuk është e drejtë. “Duhet të shkosh aty ku është energjia e brendshme sepse je ti ai që është në kokën tënde”, thotë ajo.

Nëse jeni një nga ata njerëz që rrallë ëndërrojnë, mos u shqetësoni. Të gjithë ëndërrojnë (përfshirë edhe ju!), por mund të mos e mbani mend nëse nuk zgjoheni gjatë gjumit REM. Kujtesa juaj afatshkurtër është aktive gjatë kësaj faze, ndërsa mekanizmat që konvertojnë kujtesën afatshkurtër në atë afatgjatë nuk janë, thotë Barrett. Do ta humbisni atë kujtesë nëse nuk zgjoheni. Por ka një hak: Thojini vetes që të mbani mend ëndrrat tuaja përpara se të hidhni fletët. Kjo është një teknikë e ligjshme e quajtur auto-sugjerim dhe funksionon, sipas Zadra. Është pothuajse si të vendosësh një qëllim për të kujtuar atë që po ndodh.

Lajmet e fundit nga