LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

June 21, 2022: The real day of the re-establishment of the Albanian opposition

2022-06-21 19:11:15, Opinione Andi Bejtja
June 21, 2022: The real day of the re-establishment of the Albanian opposition
Andi Bejtja

The warnings of Vuçiç and Rama tomorrow to boycott the EU Summit come true or not, the book that we must read carefully has already been published.

First, the reasons for warning of a hypothetical boycott of Serbia are completely different from those of Albania and Macedonia.

Serbia, which is one step ahead in European integration, finds it almost impossible to articulate publicly the reasons for the boycott of this summit, where in the first lines of the invitation by President Chaarles Michel there is talk about the new situation created by the war in Ukraine. for sanctions against Russia, the word "geopolitics" is even used.

Serbia pa dyshim, në këtë Samit ishte vendi që do të hante më shumë shpulla, si për mos vënien e sanksioneve ashtu dhe për faktin që Vuçiç nuk ka pranuar të dënojë një herë të vetme demonstratat pro Putin në Beograd. Madje, këtë merak e shprehu dhe Rama në një intervistë të para pak ditëve, ku i bënte thirrje BE-së ta mirëkuptonte më shumë Serbinë.

Arsyet e bojkotit akoma në letër të Shqipërisë dhe të Maqedonisë nëse vazhdon ta ndjekë Tiranën nga pas janë komplet të tjera dhe siç është bërë e ditur nga Rama sot kanë të bëjnë vetëm me veton e Bullgarisë. Pra, tre vende të Open Ballkan, që refuzojnë një Samit Europian për arsye të ndryshme dhe që në thelb ndërmarrin një veprim poltik.

Këtë pjesë të librit duhet ta lexojnë me kujdes, kuptohet përveç shqiptarëve edhe Amerikanët, ku me gojën e Eskobar, por dhe zyrtarëve të tjerë, kanë kanë shfaqur shqetësimin që nisma e Open Ballkan të ngelet ngushtësisht një nisëm me karakter ekonomik. Sot, me këto paraljmërime që çojnë drejt akteve të pastra politike të Open Ballkan, duket se herët a vonë ta shikojnë me të tjera syze këtë organizatë.

Por, padyshim më me kujdes këtë libër që sot ia pamë më qartë se kurrë kopertinën, duhet ta lexojnë shqiptarët dhe sidomos opozita. Sot, në një farë mënyre, e pamë atë që e ndjenim me kohë: që Vazo ku mbahet Flamuri i BE-së në Tiranë është thyer. Dhe me vazo të thyer dhe Flamuri BE-së mund të rrëzohet më kollaj, mund të bjerë akoma më poshtë.

Në këtë situatë është jo thjesht taktikë politike, por mbi të gjitha detyrë kombëtare, që pavarësisht nga burokracia e Brukselit, pavarësisht nga vonesat, pavarësisht nga dështimi i planit A apo B të Brukselit për integrimin, dikush duhet ta mbajë më lart Flamurin e BE-së në Tiranë.

Opozita shqiptare, në çdo ngjyrë ku shtrihet është e destinuar të jetë një forcë e pastër Europianiste, sepse dhe përveç të tjerave çdo lojë me pikëpyetje ndaj BE-së është automatikisht e fituar nga Rama-Vuçiç të cilët kanë kohë që e kanë filluar stërvitjen në fushë, madje e kanë dhe çadrën me logon Open Ballkan. Ndaj, në këtë situatë dhe fryëzimet nga Orbanët e Hungarisë apo të Sllovenisë janë të padobishme.

Fatmirësisht, opozita shqiptare e ka një aleat të pastër Europianist në rajon, nga i cili, për shumë arsye mund ta kthejë fytyrën më lehtësisht se me dikë tjetër.

The only place in the Western Balkans where the EU flag stands in an unbroken vase is Pristina. The only printing house that can print another book, different from the one we started reading today with the Open Balkan logo, hh hh, is officially located only in Prishtina.

The Albanian opposition from now on is re-established under this light, in this perspective or there is no other chance. There is no room for other games for the opposition, thankfully or unfortunately. 

Climb the broken EU vase in Tirana. 

18:04 Opinione Ilir Levonja

Jo-ja e radhës

Edi Rama sapo i doli përpara jo-së së radhës së Bashki...

10:05 Opinione Ditmir Bushati

War and hope

"Ukrainians are ready to give their lives for the Euro...

09:46 Opinione CNA

Sovereign subjects

There are a hundred, a thousand, maybe many more unpro...

Lajmet e fundit nga