LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

The health challenges of a policy that calls….!

2022-06-21 13:59:00, Opinione Dr. Alban Haxhi

The health challenges of a policy that calls….!

I thought of challenging and being challenged where for many years I have been part of shadow policymaking as a mission that our society is persistently seeking to get out of this quagmire of health well-being that has never received proper attention.

I thought well that politics, as a major promoter and investor, should give life to good health, "HEALTH FOR ALL"… ..

Ky slogan i Organizatës Botërore të Shëndetësisë më frymëzoi për të kërkuar ndihmë në emër të shumë profesorëve, mjekëve, infermierëve, farmacistëve, stomatologëve etj, partisë ku unë jam rritur dhe frymëzuar për iniciativat që ndërmerr, për aksione të ndryshme në politikëbërje.

Nevojat që shëndetësia shqiptare na shtron si profesionistë, na detyruan të ndërmarrim një iniciativë të domosdoshme për t’i dhënë rëndësinë e duhur në shoqëri, atë që ne shpesh e themi “SHËNDETI I PARI”.

Kështu, nisëm të grumbullojmë problematikat dhe t'i diskutojmë me njëri-tjetrin si profesionistë të lënë pas dore nga një qeverisje që tenton të të mbyllë sy, gojë dhe veshë para kësaj mosmirëqenieje shëndetësore që po lëngon gjithmonë e më shumë nga korrupsioni, mosefektiviteti, prosvalja, etj., etj.

Bashkë me një grup kolegësh vendosëm të bashkëpunojmë, të evidentojmë dhe të japim zgjidhje për problematikat e një shëndetësie që na thërret.

Askush si Prof. Dr. Sali Berisha nuk do të na kuptonte dhe të na mbështeste më mirë në këtë drejtim, duke na ofruar të gjitha mundësitë për t’ia bashkangjitur dhe implementuar idetë tona si pjesë e pandashme e programit të tij politik, këmbëngulës dhe parimorë, na thërret për t’i vënë në jetë idetë tona.

Së bashku kërkuam një takim mes profesionistësh të bluzave të bardha për t’i ballafaquar këto ide/kërkesa mes politikës dhe profesionalizmit, të cilin e realizuam në datë 14.06.2022.

Pas një pune disaditore po shikoja që interesi ishte masiv dhe i përkushtuar nga ana e bluzave të bardha për t’u përballur me shfaqjen e sfidave që na presin në krah të Doktorit.

Mes skepticizmit të frikës nga ata që i kanë frikësuar deri në palcë profesionistët me largim nga puna, u befasova nga pjesëmarrja aq e madhe dhe shumë cilësore e personaliteteve dhe funksionarëve të sektorit shëndetësor shqiptar.

Krenar për këtë takim. Me kokën lart vendosëm të paraqesim para të gjithë shoqërisë sonë një pjesë të problematikave të pafundme që kërkojnë zgjidhje:

-Problematikat në Sistemin Parësor Shëndetësor

(Receta elektronike, referenca mjekësore, rritja e autoritetit të mjekut të familjes, vonesat e pacientit, efektiviteti i “check up”, mungesa e mjekëve të përgjithshëm në zonat rurale etj.)

-Problematikat e Menaxhimit të COVID-19 gjatë dhe pas periudhës së Pandemisë. (Vdekshmëria, trajtimi, suporti financiar etj)

-Urgjenca Paraspitalore dhe ajo Spitalore (vonesat në shërbim, mungesat e medikamenteve dhe mjeteve manipulative, mungesa e mbrojtjes së personelit mjekësor me pacientin dhe familjarët).

-Shërbimi Spitalor Rajonal (mungesa e mjekëve specialistë, mungesë e theksuar e disa shërbimeve në rrethe, mungesë e medikamenteve spitalore).

-Zgjerimi dhe rritja e cilësisë së medikamenteve të listës së barnave në përqasje me ato europiane.

-Shërbimi Spitalor Terciar, Universitar. (Mungesë e herëpashershme e ekzaminimeve laboratorike dhe imazherike, mungesa e shtretërve në shërbime të rëndësishme si Urgjencë, Neurologji, Kardiologji etj..,)

-Specializimet si një proces joefektiv dhe rëndues për mjekët në specializim (paga të ulëta, kontrata joeficiente, kosto e lartë dhe 'feedback' shumë i ulët në ofrimin e shërbimit të specializantëve në rrethe kryesisht.)

-Vdekshmëria foshnjore në rritje dhe planifikimi familjar pothuajse inekzistent nga ana shtetërore.

-Shërbimet parandaluese dhe mbështetëse (pothuaj inekzistente në Shërbimim Shëndetësor Shtetëror).

-Pagesa të ulëta të mjekëve dhe Infermierëve krahasuar me vendet e Rajonit dhe Europës.

-Ngritja në mënyre emergjente e një strategjie politike europiane, ku të rritet eficienca e investimit në shëndetësi në mënyrë që të mos lejohet abuzimi me tenderat e Shërbimit Publik Shëndetësor.

-Raising the voice of white t-shirts in terms of increasing the taxation of their income from exercising as a free profession.

Absorption between colleagues and society was evident.

Now I think we are on the right path where with the support of the DP, Professor Sali Berisha and many professionals to touch every corner of this country by issuing, identifying and seeking solutions to very obvious problems of Albanian health to give residents of this nation a European, contemporary health welfare by finalizing it with a political program of professionals, as required by time, which we have just launched… / CNA.al

10:05 Opinione Ditmir Bushati

War and hope

"Ukrainians are ready to give their lives for the Euro...

09:46 Opinione CNA

Sovereign subjects

There are a hundred, a thousand, maybe many more unpro...

Lajmet e fundit nga