LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Limoz Dizdari - Kadareja i music

2022-09-16 22:41:00, Kulturë Agim Xhafka
Limoz Dizdari - Kadareja i music
Composer Limoz Dizdari

I have known Dizdar as a composer since I was a child. I got to know Limousin as a man when I became a man. But inside myself, I had so much appreciation for Limoz's creations that at the first meeting with him, my breath was taken away from the emotion. Because I really liked his songs and I didn't believe that he was a person like everyone else. I imagined him extraterrestrial, like someone who lives separately, there in the land of the gods.

Every morning when I turn on the TV and hear some of the most blasphemous songs, it comes from my soul: "Where are you, Limoz Dizdari and you other Dizdars?!"

E dija që ai vite e vite jetoi në Ksamil. Se në atë përrallë jetojnë gjenitë, e shpjegoja unë arratisjen e tij nga Tirana. Se atje era tund degën e dafinës, e përkund dhe krijon art bio. Limozi nuk mund ta ketë muzën në Tiranën Kandahar, pa ujë e ajer të pastër, pa qetësi e me zhurma njerëzish nevrikë e borijesh histerike. Arti i tij do valën, pranon dallgën, i avitet reve dhe i këndon horizontit.

Por dhe që atje e dëbuan mafiozët. U duhej për fitim ai truall, nuk mund ta linin për krijim,për argëtim, për edukim. Banditët njohin veç paranë. Ndaj iu sulën pianos, skenës, luleve, notave dhe ua zunë frymën me llaç e tulla, me beton dhe hekur.

Limozi ka hyrë ëmbël në zemrën e çdo shqiptari në ato vite tmerri e dhune. U struk tek ne e na zbuti, na ngrohu, na fisnikëroi. Prej muzikës së tij e ruajtëm pakëz dinjitet e krenari, nuk u shfytyruam në kafshë. Se na mbrojtën notat e Dizdarit.

E kam thënë me vete prej vitesh që Limozi është në muzikë ashtu si Kadareja në letërsi. E ndërsa shkrimtari ynë shkon e jeton në Francë, Limozi banoi më pranë, në Ksamil ku ka det e ku pentagrami shtrohet si qilim pranveror.

I love his music a lot, I have it in my car, I play it on TV, it reminds me of yesterday, but also clears my feelings. It makes me optimistic and proud that there are colors, rhythm and light. Blessed is the land that holds it in its bosom. Maybe after a few decades, Ksamil will build a museum and tourists from every corner of the globe will visit this gem from where he, the great world musician, lived and created for many years. He, Limoz Dizdari, that is.

Lajmet e fundit nga