LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

No tourist visas for Russians as long as there is war in Ukraine

2022-08-15 08:42:46, Kosova & Bota CNA

No tourist visas for Russians as long as there is war in Ukraine

The debate has just flared up: Is it possible for Russian citizens as tourists to vacation in Spain or France, at a time when the Russian army in Ukraine is killing thousands of women and children? No way they think more and more for themselves in the EU.

Indeed, Schengen countries should deny tourist visas to Russians until further notice. At least as long as Moscow keeps parts of Ukraine occupied. Because so far millions of Russians support the war, or pretend they have nothing to do with this armed invasion. It should be made clear to them that they are not welcome in Europe.

Për shumë moskovitë ndoshta është normale të shijojnë jetën në kafene e restorante në një kohë që bashkëvendasit e tyre i lyejnë duart me gjak, po në botën e civilizuar kjo nuk është normale.

Sigurisht: T'ua mohosh në mënyrë të përgjithshme vizën turistike rusëve është të paktën pjesërisht e padrejtë. Sepse kjo prek edhe të pafajshmit, njerëz që nuk e mbështesin luftën në Ukrainë, por nuk kanë guximin të protestojnë kundër saj. Por "dëme të tilla kolaterale" është vështirë t'i pengosh.

Edhe argumenti që përdoret, se në një rast të tillë rusët do të kërkojnë më shumë mbështetje tek Kremlini. Le ta kërkojnë. Po pushime në Cote'd Azur apo blerje në bulevardin Champs Elysee nuk duhet të ketë për momentin. Ajo që mbetet është shija e keqe e të qenurit "ulur në bankën e të akzuarit". Por pikërisht kjo duhet arritur si efekt. Sepse rusët në një kohë të tillë lufte nuk duhet të trajtohen më si një popull normal, ashtu si u trajtuan gjermanët në vitet 1930 deri në 1945 dhe në vitet që pasuan.

Nga ana tjetër për fundin e vizave turistike flasin edhe aspekte të sigurisë. Me një vizë të tillë udhëtoi rusi Vadim Kraskov në Berlin për të vrarë pa iu dridhur syri një azilkërkues nga Gjeorgjia, me gjasë me porosi të shërbimit sekret FSB. Kjo e bën Rusinë, si e kanë përcaktuar edhe politikanë gjermanë për çështjet e jashtme, "shtet të terrorit". Europa duhet mbrojtur nga një shtet i tillë.

Rregulla të njësuara për të gjitha shtetet e zonës Shengen

E megjithatë persona të veçantë nga Rusia duhet të kenë mundësinë të vijnë sërish në tokën europiane. Gjermania dhe Europa kanë një problem demografik dhe shumë sipërmarrje kërkojnë prej vitesh fuqi të kualifikuar punëtore. Në vitet e kaluara miliona rusë, të rinj të kualifikuar mirë janë larguar nga vendi. Kjo duhet mbështetur. Edhe studentë rusë apo studiues që duan të vazhdojnë punën të lirë në perëndim mund të vjnë. Opozitarë rusë po ashtu. Në një kuadër të caktuar duhet të jenë të mundura edhe vizitat për arsye familjare.

It is important that the governments of the EU countries apply the same rules, as well as when the day comes to lift the sanctions, if a permanent peace is achieved. For months, the majority of Germans have supported the supply of heavy weapons to Ukraine. A minority is against it, at least with reference to German history. These are the ones who would welcome the denial of tourist visas for Russians. Such a form of sanction quickly shows an effect, and does not cost human lives.

The ban on tourist visas cannot be ignored even by the media that speak the same in Russia. At first they will make fun of it, then they will list to the Russians the favors you have when you are in your homeland. Like then in the Soviet Union.

And they will say in the end, that the cafes and restaurants of Moscow will shine more precisely because of this.../DW

19:30 World

Salman Rushdie,

Shkrimtari Salman Rushdie është "në rrugën e rimëkëmbj...

Lajmet e fundit nga