LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

CNA.al undertakes to test whether the files have really been opened as the hero Alibeaj declares

2022-10-25 13:24:00, Editorial CNA

CNA.al undertakes to test whether the files have really been opened as the hero

The deputy of the Democratic Party, Enkelejd Alibeaj, said today that only through the process of opening the files and the lustration law can an atmosphere of social peace be achieved in the country."

According to Alibeaj, the amendments approved in the Assembly pave the way for the opening of files for former employees of the state security.

But the peace of Alibeaj will come after it becomes possible to "open" the lakrori noodles even for the former state security officials.

CNA.al undertakes to test whether the files have really been opened as the hero

Alibeaj tha se duhet të miratohen edhe amendamentet e tjera të ligjit të lustracionit, pasi sipas tij, ata që kanë qenë ish-funksionarë të Sigurimit të Shtetit, nuk mund të jenë ende në administratë.

Përtej frazave shabllone të tipit "pa njohur të shkuarën nuk mund të ndërtojmë të ardhmen", apo shprehjes që përsërit 3 herë në ditë " e vërteta të bën të lirë ", a thua se nuk është i sigurtë që e kanë kuptuar, formulimi i amendamenteve shfaq  një dilemë të madhe lidhur me zbatimin në praktikë të ligjit.

Kësaj dileme po i paraprin Alibeaj.

Lexojeni me kujdes:

"Kjo e vërtetë nuk duhet të keqpërdoret. Është e rëndësishme edhe se si është miratuar. Ligji në fjalë është një ligj i thjeshtë, të cilin PS mund ta votonte edhe pa nevojën tonë."

Çfarë nënkupton Alibeaj me keqpërdorimin e të vërtetave?

Apo ka parasysh vërejtjet e Pandi Majkos gjatë mbledhjes se komisionit të ligjeve ku u trajtua prej tij si adoleshent?

CNA.al undertakes to test whether the files have really been opened as the hero

A mos po merr distancë Alibeaj nga ligji që sapo votoi?

Po distancohet nga zbatimi i ligjit historik që Alibeaj votoi si hero për ti shërbyer paqes sociale nëpërmjet një "akti patriotik"?

Çfarë të vërtete  keqpërdori Alibeaj kur shpalosi hapjen e dosjeve, pa pritur zbatimin praktik të asaj për të cilën votoi?

CNA.al mbetet media e angazhuar që sapo amendamentet historike të Alibeajt të hyjnë në fuqi, të testojë sa të hapura do të jenë dosjet.

Ligji i miratuar në vitin 2015 i jepte të drejtë viktimave që të kerkonin dhe të merrnin dosjet personale në Autoritetin e krijuar për këtë qëllim.

Në nenin 20, pas pikës 1 është shtuar pika 1.1 me përmbajtjen e mëposhtme:

 “Çdo person gëzon të drejtën  të njihet me dokumentet e ish sigurimit të shtetit dhe të kërkojë  një kopje të tyre, në përputhje me ligjin  për të drejtën e informimit, me kusht që kërkuesi  të paraqesë të dhëna në kërkesën e tij që mundësojnë lokalizimin e informacioneve. Informacioni jepet vetëm kur angazhimi i nevojshëm për gjejtjen dhe vënien në dispozicion të informacionit  është në përpjestim të drejtë me interesin  e argumentuar të kërkuesit në marrjen e këtij informacioni. Kërkuesi mban përgjegjësi për keqpërdorimin e informacionit të marrë”.

Pra, dosjet në teori kanë 7 vjet që janë të hapura për ish- viktimat që ata të njiheshin me ish-spiunët që kishin ndihmuar t'u bëhej gropa nga Sigurimi i Shtetit.

CNA.al undertakes to test whether the files have really been opened as the hero

Mbetet për tu parë se çfarë ka ndyshuar nga historia e vitit 2015, me këtë historinë që shkroi Alibej 7 ditët e fundit.

Nuk mund të kalojë pa kuriozitet nxitimi me të cilin Alibej sot po kërkon të kapercejë tek debati per ligjin e lustracionit.

Duket sikur po anunçon qw pasi fjetën bashkë me Ramën për një natë për kwtw historikun e hapjes së dosjeve për ish-bashkëpunëtorët, ky i paska ikur nga krevati se po planifikon të bëjë histori me këtë nismën për lustracionin e për të cilën Rama deklaron publikisht që nuk e mbështet.

CNA.al undertakes to test whether the files have really been opened as the hero

Debati për persekutorët e ish-sigurimit të shtetit është debat historik i Sali Berishës jo i Alibeajt. Vrapi i Alibeajt për t’i ikur zbatimit të ligjit që thotë se ka hapur dosjet, tregon tinzarinë e Alibeajt.

Alibeaj në vend që sot të merrej me zbatueshmwrinw e ligjit historik që miratoi, po kalon degë më degë për të hallakatur turmat si lideri që ka shumë ide e që shyqyr që i paska ardhur dita ti shprazi të tëra.

Since behind the propaganda, what comes is the reality of things,

CNA.al is publicly committed to:

- in the public interest;

- for public entities;

- for patriotic purposes;

- in defense of historical and present-day truths,

to test how real the declarations and propaganda of Alibeaj are, for the historical opening of the files on the associates of the State Security./CNA.al

Lajmet e fundit nga