LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Fix Fare/ 9 months waiting for the analysis, the dialysis patient cannot do the kidney transplant

2022-09-22 22:29:41, Denoncim CNA
Fix Fare/ 9 months waiting for the analysis, the dialysis patient cannot do the
Alban Shkalla

Since the donor of the kidney is the sister, specific tests are needed to see the suitability. One of them is called Scintigraphy. Scintigraphy is an examination which belongs to the nuclear field and for the examination the injection of a radioactive substance is used, for hospital use only.

Since December 2021, this type of radioactive substance is not found near the QSUT hospital laboratory.

Ekziston edhe mënyra që Albani ta kryej në privat analizën kundrejt pagesës prej 34.000 lekëve të reja, por që ndihma sociale që ai merr në muaj është vetëm 11,700 lekë. Pra që të bëj analizën në privat duhet të kursej për tre muaj, pa bërë asnjë shpenzim tjetër. Por Albani është babai i 3 fëmijëve dhe në kushte të këqija ekonomike ndaj duhet ta bëj analizën në shtet. “Unë dua ta bëj këtë analizën sepse nuk dua të vdes. Shteti po më lë të vdes!” shprehet ai.

Fix Fare/ 9 months waiting for the analysis, the dialysis patient cannot do the

Albani së bashku me gazetarët e Fiksit i drejtohen  laboratorit në QSUT për të pyetur nëse ka ardhur kjo substancë e domosdoshme dhe jetike për të. Infermierja e laboratorit pohon se ende nuk ka lëndë radioaktive për të kryer ekzaminimin Lënda mungron prej  17 dhjetorit madje edhe ata vetë që prej këtij muaji kanë që nuk punojnë. Ai thotë se edhe ata vetë që në dhjetor që nuk punojnë fare.

Por pse kjo lënde është në mungesë? Ngërçi është te ligji për prokurimet e drejtperdrejta dhe te transporti. Nuk ka asnjë kompani në Shqipëri që e fut këtë lendë radiokative. Nëse QSUT e bën vetë blerjen, ia kap shleje Kontrolli i Larte i Shtetit, pasi të arrihet marrëveshja duhet të hyjë në lojë Instituti I Fizikës Bërthmore që jep lejen e transportit e të ruajtjes.

Fix Fare/ 9 months waiting for the analysis, the dialysis patient cannot do the

Gazetarët u interesuan dhe morën vesh që marrëveshja është bërë parimisht me një  kompani japoneze. Aktorët e marrëveshjes janë Ministria, QSUT dhe kompania japonezë IAEA. Kjo e fundit nuk lidh më marrëveshje afatshkurtra pasi nuk ka interes për kërkesën që mund të ketë QSUT. Gjithsesi aktualisht burime pranë QSUT thonë që marrëveshja është mbyllur parimisht, pritet që të sjellin lendën radiokative.

Fiksi also asked the Center for Nuclear Medicine, which says that everything depends on the directorate of QSUT, which has been aware of the shortage since December.

Fix Fare/ 9 months waiting for the analysis, the dialysis patient cannot do the

With this information, Altini turns to the directorate to get information, since his life depends on this radioactive substance. There, the employees affirm that the case is expected to arrive from day to day, but there is no specific date.

So the directorate says there is hope! However, there is still no date when this subject will come to QSUT. Altini, although he has waited a full 9 months, will continue to wait for more weeks or months, risking his life every day. For him, the transplant is vital, but although he has found the donor, he is still wandering from one door to another./ Tch

Lajmet e fundit nga